YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 10 Kasım 2008

Aliağa'da Santral Olmaz!

  • 08.11.2008 Birgün
       
    İzmir’in Aliağa İlçesi Çakmaklı Köyü sınırları içerisinde Enka tarafından yapılacak olan termik santralın Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci ve imar değişikliği için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı ‘istişare’ toplantısının ardından, toplantıya katılanlardan istenen raporlarda olumsuz görüş belirtildi.

    İzmir Büyükşehir Belediyesi, geçen hafta Enka Enerji Üretim A.Ş.’nin Aliağa’nın Çakmaklı Köyü sınırları içine yapılacak termik santralın ÇED sürecinde bilimsel görüş oluşturmak amacıyla TMMOB’a bağlı mühendis odalarının İzmir Şube temsilcileri, İzmir Tabib Odası, Dokuz Eylül Üniversitesi’ne bağlı Çevre, Mimarlık, Şehir ve Bölge Planlamacılığı Bölümleri’nden öğretim üyeleri ve bazı sivil toplum örgütlerinin çağırıldığı bir ‘istişare’ toplantısı düzenledi. Toplantı sonunda ise katılımcıların görüşlerini rapor halinde sunmaları istendi.
     
    Raporlar olumsuz

    İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ulaşan raporların tamamının olumsuz olduğu öğrenildi. Termik santral olgusunun bazı raporlarda teknik, bazı raporlarda ise sosyal olarak incelendiği dikkati çekerken; tümünde termik santral için Aliağa’nın uygun bir yer olmadığı noktasında birleşildi. Raporlarda yer seçiminin yanlış olduğu, oluşacak kül dağlarının zaten kirlenmiş olan Aliağa’da içinden iyice çıkılmaz bir sorunu ortaya çıkartacağı, oluşacak hava kirliliğinin İzmir’e kadar tüm bölgeyi etkileyeceği Aliağa ve Yeni Foça’nın ikinci bir Yatağan haline geleceği ifade edildi.

    Raporlarda ayrıca termik santralın soğutma suyunu kullanacağı Çakmaklı Köyü sahilinin körfez olduğu, soğutma suyunun denizde 8 santigrad derece ısınma meydana getireceği, bunun da körfezdeki ekolojik dengeyi bozacağı, termik santral yerinin halk sağlığı, depremsellik açısından sakıncalı olduğu; halk sağlığının varolan ağır sanayi tesisleri nedeniyle zaten büyük tehlike altında olduğu, Türkiye’nin imzaladığı uluslararası mevzuatın, hukuki durum açısından da uygun olmadığı görüşlerine yer verildi.

    İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ÇED süreci için bir görüş belirteceği, ayrıca Enka’nın talep ettiği imar değişikliği konusunun da İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından inceleneceği ifade edildi.

    Sanayi uğruna doğa katlediliyor

    Kocaeli Uzunçiftlik’e yapılacak demir-çelik fabrikasına “dur” demek için TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu üyeleri bir basın açıklaması yaptı.  Demir-çelik sektörünün en çok enerji ve kaynak tüketen ve doğaya en çok zarar veren sektör olduğuna deyinen TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu üyeleri, yüksek enerji tüketiminden dolayı sera gazlarının etkisinin küresel ısınmaya  tetikleyeceğine değindiler. Bu tür tesislerin çevresel etkilerini şöyle açıkladılar: 

    “Yoğun enerji kullanımı sonucu açığa çıkan karbondioksit, üretim sırasında açığa çıkan demiroksit, kükürtdioksit, azot ve oksijenli bileşikleri ve partikül maddeler soluduğumuz havaya salınıyor. Üretim sonucu ortaya çıkan yüksek miktardaki cürufun, depolama koşulları sağlanamazsa içerisinde bulunan ağır metaller toprağı ve yeraltı suyunu kirletiyor. Bu da sağlığımızı tehdit ediyor.”    

    Kocaeli’nin nefes alan noktaları yeteri kadar harap edildiğinin üzerinde duran grup üyeleri, “Sadece Kandıra, Uzunçiftlik, Akmeşe, Uzuntarla ve birkaç küçük alan dışında ekilecek toprağımız kalmış mı?” diye sordu. Sanayinin yayılmadığı, tarımın hâlâ devam ettiği bölgelerde yeni tesislerin kurulmasına izin verilmemesi gerektiğine de işaret eden kurul üyeleri, artık sanayiye doymuş kentin bir avuç tarlası, kalan bir-iki ağacının korunması gerektiğini hatırlattı.

    http://www.birgun.net/actuel_index.php?news_code=1226101970&year=2008&month=11&day=08

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu