09.11.2008 Atlas
Şanlıurfa'nın Bozova İlçesi yakınlarında patlayan BOTAŞ'a ait Kerkük-Yumurtalık boru hattından sızan ham petrol, çevre kirliliğine yol açtığı gibi, bölgede yaşayan canlıları da öldürüyor.
Atatürk Barajı'nı besleyen baraj göleti kıyısında, Türkiye'de sadece Fırat ve Dicle nehirlerinde yaşayan 'Rafetus euphraticus' türü çok sayıda kaplumbağanın öldüğü görülürken, su tavukları ise yaşam mücadelesi veriyor.
Bozova ilçe merkezi yakınlarındaki Yalıntaş ile Zorova Köyleri arasında bulunan Devkil Mevkii'nden geçen BOTAŞ'a ait Kerkük- Ceyhan- Yumurtalık boru hattında 5 Kasım'da saat 15.30 sıralarında ani basınç değişiminden kaynaklandığı tahmin edilen patlama sonrası tonlarca ham petrol bölgeye akmıştı. Çevreye yayılan ham petrol, yağmur deresi yataklarından 5 kilometre uzaklıktaki baraj göletine sızmıştı.
Rüzgarın da etkisiyle yayılan ham petrol, suda yaşayan hayvanları da olumsuz etkiledi. Türkiye'de sadece Fırat ve Dicle nehirlerinde yaşayan ve 'Fırat Yumuşak Kabuklu Kaplumbağası' olarak da adlandırılan 'Rafetus euphraticus' türü çok sayıda kaplumbağanın öldüğü görüldü. Göletin kıyı şeridindeki bataklıklarda ölen kaplumbağaların yanı sıra, petrole bulanan su tavukları da göletin dışına çıkıp karada yaşam mücadelesi veriyor.
Bölgede BOTAŞ yetkilileri ile köylülerin oluşturduğu 118 kişilik ekip, temizlik çalışmalarını sürdürürken, baraj göleti ile arazide yayılan ham petrolün kontrollü olarak yakılmasına devam ediliyor. BOTAŞ görevlileri patlamayla birlikte çevreye yayılan tonlarca ham petrolün geçtiği boruları da değiştirme çalışmalarını sürdürürken, araziye yayılan ve toprak setler ile belli noktalarda toplanan ham petrol ise motopomplar aracılığı ile tankerlere aktarılıyor. (Kaynak: Radikal)
http://www.kesfetmekicinbak.com/gundem/08099/
Yeni bir araştırmaya göre, gençler okyanusun iklim değişikliğindeki kritik rolünü kabul etse de onu...
Küresel ısınmaya sebep olan karbondioksit yoğunluğundaki artışın 2024’te rekor seviyeye ulaştığı...
Aşırı hava olayları, biyoçeşitlilik kaybı ve ekosistem çöküşü gibi sorunlar, önümüzdeki on yıl en...
Mikroplastiklerin solunan hava, içilen su ve tüketilen gıdalar yoluyla vücuda girerek sindirim, ve...
Dünya genelinde çatışmalar, ekonomik krizler ve iklim değişikliği, milyonları açlık ve yetersiz yüz...
Gerçek boyutlu kuklalarla yola çıkan “The Herds” projesi, iklim krizinin zorunlu göçlere etkisini...
Hawaii’de keşfedilen deniz mantarları, plastik tüketme yetenekleriyle okyanusların geleceğine dair...
İklim değişikliği, uzaydaki koşulları da etkileyerek uydular için kullanılabilir alanın daralmasına...
TSKB ev sahipliğinde gerçekleşen atölyeye bu yıl çeşitli bölümlerden...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013