YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 31 Ekim 2008

Amazon Ormanları Küresel Isınma Kurbanı

  • 30.10.2008 CNN Türk

    Küresel ısınmanın, 2050'ye kadar Brezilya'nın devasa Amazon ormanlarındaki ağaç türlerinin yarısının yok olmasına yol açabileceği bildirildi.

    BM'nin İklim Değişimi Hükümetler Arası Kurulu'ndan (IPCC) Martin Parry, en kötü ihtimalle 4 derecelik bir ısınmanın bölgedeki ağaç türlerinin yarısını yok edeceğini belirterek, bunun Amozon'un kuraklaşmasına ve ülkenin bu ormanların olmadığı güney bölgesinde de nemin artmasına yol açacağını söyledi.

    Parry, 2050'ye kadar 2 derecelik bir artışınsa, Amazon'daki ağaç türlerinin dörtte birinin yok olmasına sebep olacağını bildirdi.

    IPCC'nin 2007 raporunda, geçen yüzyıl ortalama küresel ısının 0,7 derece arttığı hatırlatılarak, bu yüzyılda ısının, nüfus artışı, yakıt kullanımı ve sera etkisi yaratan gazların emisyonu konusundaki hükümet politikalarına bağlı olarak, 1,1 ila 6,4 derece artacağı tahmininde bulunulmuştu.

    Parry, karbondioksit emisyonlarıyla diğer sanayi, ulaşım ve tarımdan kaynaklanan gazlar önemli ölçüde azaltılmazsa, Amazon için kötü senaryonun gerçekleşmesinin daha muhtemel olduğunu bildirdi.

    http://www.cnnturk.com/HaberDetay/bilim_teknoloji/157/kuresel_isinma/539/amazon_ormanlari_kuresel_isinma_kurbani/498668/0

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu