YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 31 Ekim 2008

"İlk Köprü Yapılmamalıydı, Üçüncü Köprü Hiç Yapılmamalı"

  • 30.10.2008 bianet

    35 yıl önce açılan ilk boğaz köprüsü kentin eksenini doğal gelişmesinin tam tersine çevirdi. İki yaka arasındaki ulaşım köprüye sıkıştı ve bugün yaşadığımız sorunların da kaynağını oluşturdu diyor şehir plancısı Kahraman: "O günkü itirazlar bugün 3. köprü planı için de geçerli."

    “Boğaziçi Köprüsü artık şehrin simgelerinden biri. Bunu kabullenmek zorunda kaldık. İstanbul’un gerdanlığı diyemesek de köprüyle yaşamayı öğrendik. Ancak aynı hataların tekrarlanmaması, aynı paraların harcanmaması için 3. köprüye en başından dur demeliyiz. Çünkü iki köprü de bize ‘neyi yapmamamız’ gerektiğini çok iyi gösterdi.”

    Boğaziçi Köprüsünün hizmete açılışının 35. yılında konuştuğumuz Şehir Planlamacıları Odası (ŞPO) İstanbul şube sekreteri Tayfun Kahraman “O günlerde köprünün yapımına karşı çıkanlar haklıydılar. Bu itirazları bugün 3. köprü için yeniden yükseltmeliyiz” diyor.

    “Süleyman Demirel’in buluşudur köprü. Bu hamleyle birlikte o güne kadar kıyılarda süren kentleşmenin kent içindeki alanlara doğru genişlemeye başladığını görüyoruz. Bu genişlemeye sebep olan şeyse köprünün güzergahı.”

    Köprü açılmadan önce İstanbul’da Avrupa yakasında sanayiye yönelik üretimin olduğunu söyleyen Kahraman köprüden sonra bu gelişim Anadolu yakasına sıçradığını belirtiyor.

    “Anadolu yakasında, arazi maliyetleri ve E5 otoyolunun teşvikiyle hem yerleşim yerleri oluşuyor hem de küçük ölçekli atölyeler kurulmaya başlıyor. Bu tesadüf değil. Bu yol kentin gelişiminin ana ekseni haline geliyor köprü açıldıktan sonra. Bu gelişmelerle birlikte şehrin tüm çehresi de değişiyor.”

    "Bu nedenle” diyor ŞPO şube sekreteri, “Boğaziçi köprüsünün hikayesi, İstanbul’un da hikayesidir.”

    35 yıl sonra sözümüz aynı: 3. köprüye hayır!

    Süregiden 3. Köprü tartışmalarında 35 yıl önceki itirazın hala canlı olduğunu ifade eden Kahraman “3. köprünün gerekliliği ve kenti rahatlatacağı" iddiasının tartışılması gerektiğini vurguluyor.

    “Bugün 3. köprünün kesinlikle gerekli olmadığını söylüyoruz. Çünkü İstanbul artık doğal kaynak anlamında baktığınızda sınırlarına dayanmış durumda. Bu sınırlar kuzey ormanları ve havza alanlarıdır. Bu alanları 2. köprüyü yaparak çokça tahrip ettik zaten. Şimdi onun kuzeyinde yapılacak 3. köprüyle birlikte bu alanların tamamen tahribatına neden olacağız.”

    “Eğer 3. köprü yapılırsa tıpkı Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri gibi birkaç yıl sonra sıkışıklık yaşanacağını” belirten Kahraman” ilk iki köprünün yarattığı çevresel ve ekonomik tahribattan ders alınmalı ve yüksek sesle 3. köprüye hayır demeliyiz” diyor.

    http://www.bianet.org/bianet/kategori/bianet/110557/ilk-kopru-yapilmamaliydi-ucuncu-kopru-hic-yapilmamali

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu