YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 30 Ekim 2008

Genç Sanatçılar İklim Değişikliğiyle Mücadele İçin Çizdi

  • 29.10.2008 bianet

    New York'ta açılan sergi dünyanın dört bir yanından çocukların yaptığı 200 bin resim arasından derlendi. Amaç, iklim değişikliğine karşı 2009'da yapılacak toplantının Kyoto'da sonrası için bağlayıcı ve etkin bir uluslararası anlaşmayla sonuçlanması.

    Malta'nın San-Gwann kentinden gelen Andrew Bartolo, "Gezegen İçin Resim" sergisinin açılışı için dünyanın farklı yerlerinden New York'a giden altı Birleşmiş Milletler genç sanat elçisinden biri.

    23 Ekim'de açılan sergi, iklim değişikliğiyle mücadele üzerine sürdürülen ve Aralık 2009'da sonuçlanması öngörülen uluslararası görüşmelerin bağlayıcı bir anlaşmaya dönüşmesi için yürütülen "İklim Değişikliğine Karşı Birleşin" kampanyasının bir parçası. 

    Bartolo "Resimlerimiz, doğal çevreyi korumak ve dünyaya neler olduğu konusunda farkındalık yaratmak için çaba harcamaya hazır olduğumuzu gösteriyor" dedi.

    "Çocuklar olarak yapabileceklerimizin bir sınırı var. Evde ışıkları kapatabilir ya da dönüştürülebilir atıkları yeniden değerlendirebiliriz ama küresel ölçekte bu sorunla mücadele etmek hükümetlerin ve diğer örgütlerin işi."

    Sergi için seçilen resimler çocukların iklim değişkliğinin sonuçlarıyla ilgili endişelerini gösteriyor.

    BM Genel Sekreterine bağlı çalışan İklim Değişikliği Destek Ekibinden Janos Pasztor "Gençler iklim değişikliğiyle mücadelede çok önemli" dedi. "Bunların ilki, iklim değişikliğinin şimdi üretilen sonuçlarına onların katlanacak olması."

    BM Çevre Programı (UNEP) ve Doğal Dünya Müzesi'nce düzenlenen etkinlikte sergilenecek resimler 200 bin aday arasından seçildi. Sergi önümüzdeki sene Danimarka, Kopenhag'da yapılacak uluslararası görüşmelere kadar dünyanın farklı yerlerini dolaşacak.

    Resimlerden 26'sının satılmasıyla afetlerden zarar gören çocuklar için 21 bin dolar elde edildi. BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) yöneticisi Ann M. Veneman "Sadece geçen yıl UNICEF 230 acil duruma müdahale etti" dedi.

    "Küresel ölçekte, sarılık ve ishal de dahil çocuk ölümlerinin önemli nedenlerinin tamamı sıcaklık değişimleri, yağmur düzeylerine bağlı ve iklim değişikliğiyle bunlar da etkilenebilir. İklim değişikliği kadınlar ve çocukları orantısız olarak olumsuz etkiliyor."

    Save the Children örgütüne göre önümüzdeki 10 yıl boyunca her yıl 175 milyon çocuk iklim değişikliğine bağlı afetlerden etkilenecek.

    Dahası, iklim değişikliği tetikleyen arabalardan ve fabrikalardan çıkan gazlar aynı zamanda çocukların sağlığını da bozuyor. Acil önlem alınmadığı takdirde astım nedeniyle ölümlerin 2016'ya kadar yüzde 20 artması bekleniyor.(EÜ)

    http://www.bianet.org/bianet/kategori/bianet/110517/genc-sanatcilar-iklim-degisikligiyle-mucadele-icin-cizdi
        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu