YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 30 Ekim 2008

Kelaynaklarda Tarihi Başarı

  • Doğa Derneği ve Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün ortak çalışmaları sonucunda 18 yıl aradan sonra kelaynaklar Ağustos 2008 tarihinde Birecik’ten göçe gönderildi. Bu kuşlara takılı uydu vericilerden elde edilen bilgiler uzmanlar tarafından her gün toplandı. Veriler ışığında kuşların Birecik’ten Ürdün’e başarıyla göç ettikleri belirlendi. Dünya çapında büyük ses getiren bu keşif, Birecik kelaynaklarının göç edebileceğini kanıtladı. Ancak Ürdün’de kelaynakların zehirlenmeleri nedeniyle göç yalnızca 4 gün sürebildi.

    Göçe gönderilen iki genç kelaynağın bu tarihi yolculukları Birecik’te başladı. Kelaynakların içgüdüsel olarak gerçekleştirdikleri bu yolculuk, kuşları yarım günde Birecik’ten Suriye çöllerine, 2 gün sonra da Ürdün’e ulaştırdı. Kuşların Ürdün’de gözlenmelerinin bir gün sonrasında uzmanlar iki kelaynağı Ürdün çöllerinde ölü buldu. Kuşların ölüm nedeninin zehirlenme olduğu düşünülüyor.

    Doğa Derneği ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü yetkilileri “Kelaynakların kısa yolculuğundan elde ettiğimiz bilgiler bu kuşların 18 yıl sonra bile göç etme güdülerini kaybetmediklerini kanıtladı. Bu hem Türkiye hem de dünyadaki kelaynakların geleceği için umutlarımızı artırdı. Ancak bu çalışmayla kelaynakların göç yollarında önemli tehditlerle karşı karşıya olduklarını öğrendik. Ürdün çöllerinde ölü bulunan kelaynakların üzerinde yapılacak incelemeler bu konuda daha çok bilgi edinmemizi ve kelaynakları göç yolları üzerinde korumamızı sağlayacak.” açıklamasında bulundular.

    http://www.dogadernegi.org/index.php?sayfa=haber&id=225
        

        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu