YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 30 Ekim 2008

Denizi Kirleten Tekne ve Gemilere Uydu Takibi

  • 29.10.2008 NTVMSNBC

    Göcek, Ölüdeniz, Fethiye, Akyaka, Marmaris, Bodrum ve Datça koylarını kirleten teknelerin uydu aracılığı ile takibi için çalışma başlatıldı.

    Fethiye’nin Göcek Beldesi Belediye Başkanı Recep Şatır, koylarının kirlenmesini önlemek amacıyla Deniz Temiz Derneği-TURMEPA ile ortak bir çalışma yaptıklarını belirterek, “Deniztemiz - TURMEPA’nın teknesi gün boyunca koyları dolaşarak teknelerden sintinelerini alıyor. Sintineyi biz alarak atık tesisimize bırakıyoruz. Denize kirletenlere kimin ceza keseceği konusunda zaman zaman bir yetki karmaşası yaşanıyor. Göcek’te Sahil Güvenlik ve Liman Başkanlığı, denizi kirlettiği tespit edilen teknelere ceza kesiyor” dedi.

    Göcek’te bulunan 4 marinada yaz ve kış yaklaşık bin teknenin kaldığına işaret eden Şatır, “yılda 15-20 bin tekne de Göcek koylarına geliyor, bu teknelerin çevreye verdiği zararı önlemek herkesin görevi. Bu deniz, doğa hepimizin. Bölgede nitelikli bir turizm yapılıyor. Denizin kirletilmesine izin verirsek, yaşamımız güçleşir. Bölgeyi ziyaret eden tekne ve gemilerin bu konuda duyarlı olması ve denetimlerin sıklığı büyük önem taşıyor” diye konuştu.

    Uydu takibi

    Muğla’nın Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca ise belde sınırları içerisinde Özel Çevre Koruma Kurumu (ÖÇK) tarafından yapılmış olan bir biyolojik arıtma tesisi bulunduğuna işaret ederek, “bu tesis, günde yaklaşık 25 bin kişinin fosseptiğini bertaraf edebilecek bir güce sahip. Gökova Körfezi’nde de bundan başka bir arıtma tesisi yok. Artık var olan doğal kaynakları gelecekte de görebilmek, 10 yıl sonra aynı tatta balık yemek istiyorsak, aynı güzellikleri görmek istiyorsak bu güzellikleri korumamız gerektiğine inanıyorum.” diye anlattı.

    İnsanlara emanet olan bu doğal güzellikleri geleceğe taşımak içinde herkesin duyarlı olması gerektiği düşüncesinde olduğunu anlatan Çalca, şöyle konuştu: “Çevre konusunda hazırlanan sözleşmelere göre, balıkçı tekneleri ve tur tekneleri fosseptiklerini lisanslı firmalara teslim etmek zorundalar. Ayrıca çöplerini de lisanslı firmalara teslim edecekler. Sahil güvenlik ekipleri, mavi yolculuk teknelerini sürekli kontrol ediyor. Tekneler, çöplerini ve fosseptiklerini lisanslı firmalara verdiklerine dair belgelerini göstermek zorunda. Ayrıca uydudan takip ile fosseptiğini denize bırakan tekneleri direk görebilme imkanı olduğu tespit edildi. Bu öneriyi Muğla Valimiz Ahmet Altıparmak gündeme getirdi ve bir çalışma başlatıldı. Bu proje hayata geçerse, denizi kirleten tekne ve gemleri anında Sahil Güvenlik ekipleri tespit edecek ve cezai işlem yapacak.”

    35 bin YTL ceza

    Çalca, denize fosseptik ve sintinesini boşaltan teknelere 35 Bin YTL’ye kadar ceza kesilebildiği uyarısında bulunarak, “Akyaka Belediyesi olarak İber Otel Sarıgerme ve Muğla Belediyesinin çevre biriminin desteğiyle 2 yıl önce Akyaka’da katı atık ayrışım projesini başlattık. Pil, karton, gazete gibi değerlendirebilecek olduğumuz bütün atıkları ayrıştırıp, organik atıkları Ortaca çöp depolama alanına gönderiyoruz ve buradan da hem beldemiz gelir elde ediyor hem de milli servetimizi korumuş oluyoruz, atık yağlar da kanalizasyona karışmıyor” diye konuştu.

    http://www.ntvmsnbc.com/news/463963.asp

     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu