YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 20 Ağustos 2008

"İsraf Ampulleri Yasaklansın"

  • 19.08.2008 NTVMSNBC

    Greenpeace'den ampulleri değiştirten Tayip Erdoğan'a çağrı: Adımlarınızı korkak atmayın, israf ampullerini yasaklayın.

    Greenpeace, 2008 yılını enerji verimliliği yılı ilan edip tüm kamu kuruluşlarında ampullerin değiştirilmesini isteyen Başbakan Erdoğan'ı nihayet enerji verimliliğinin önemini kavramış olduğu için kutladı. Ama, Greenpeace'e göre asıl büyük adım henüz atılmadı: İSRAF AMPULLERİNİ YASAKLAMAK...

    Greenpeace Akdeniz şu açıklamada bulundu:

    13 Ağustos 2008 tarihinde, 2008 yılını Enerji Verimliliği yılı ilan eden Hükümet, kamu kurumlarında, belediyelerde ve meslek odalarında tasarruf amaçlı olarak mevcut akkor ampullerin tasarruf ampulleriyle değiştirilmesini öngören bir genelge yayınlamıştı. Söz konusu değişiklikle bu kurumlarda aydınlanmaya harcanan elektrikten %80 oranında tasarruf bekleniyor. Fakat Türkiye'de hala hane ve işyerlerinde önemli ölçüde israf ampulleri kullanılıyor.

    Greenpeace Enerji Kampanyası Sorumlusu Korol Diker konuyla ilgili "Hükümetin işi herhangi bir sivil toplum kuruluşu gibi davranıp Ayşe Teyze'ye ampul değiştirin demek değil politikalarıyla Ayşe Teyze'ye yön vermektir. Bu nedenle, israf ampulleri 2010 yılına kadar yasaklanmalıdır. Bu en küçük adım bile, politikaların devamı getirildiğinde Türkiye'de kirli termik veya nükleer santraller kurulmasına gerek bırakmayabilir. " dedi

    Bugüne kadar Küba, Brezilya, Venezüella, Kanada, Filipinler, Avustralya, İrlanda ve İtalya Hükümetleri akkor ampullerin satışının -en uzunu 4 yıl olan kararlaştırılmış sürelerde satışlarının tamamen yasaklanmasına karar verdi. Sera gazı salımlarını 2020'ye kadar %20 oranında düşürmeyi hedefleyen pek çok Avrupa Birliği ülkesinin de programlarında akkor ampullerin satışlarının yasaklanması bulunmakta.

    Bütün dünyada elektriği israf eden akkor ampuller yerine tasarruf ampullerinin kullanılması 500 MW gücünde 270 kömür santralinin kapatacak kadar tasarruf sağlayacak. Sadece Avrupa'da 32 Milyon ton karbondioksit çıkmasını engelleyecek. Tasarruflu ampuller aynı zamanda evlerde de aydınlanma için kullanılan elektrik sarfiyatını beş kata kadar düşürecek.

    Sera gazı salımları artış hızında Avrupa ülkeleri arasında ikinci olan Türkiye'de, Hükümet'in yenilenebilir enerjilere ve enerji verimliliğine yatırım yaparak enerji politikalarını kökten değiştirmenin yanında akkor ampullerin satışının yasaklanması gibi kolay ancak etkin çözümleri de acilen hayata geçirmesi gerekmektedir.

    http://yesil.ntvmsnbc.com/Haberler/HaberDetay.aspx?HaberId=260

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu