31.07.2008 Radikal
BALIKESİR - Edremitli balıkçıların ağlarına ‘Canavar balık’ diye adlandırılan balon balığı (uranoscopus scaber) takıldı. Ekonomik değeri yüksek balıkları yediği için ‘canavar’ denilen balığı ilk kez gören balıkçılar, Balıkesir Tarım Müdürlüğü'ne gönderdi. Eti yendiğinde ölümlere yol açan balığın, küresel ısınma nedeniyle körfeze gelmiş olabileceği belirtildi.
Balıkesir'in Edremit İlçesi'ne bağlı Zeytinli Beldesi'nde oturan balıkçılar Volkan Darcan, Özcan Keklik ve Recep Ketrez, önceki gün tekneleriyle denize açıldı, Behramkale açıklarında ağlarını denize bıraktı. Bir süre sonra ağlarını toplamaya başlayan üç arkadaş, bilmedikleri bir balıkla karşılaştı. 40 santimetre boyunda, kısa yüzgeçli, küt kuyruklu, tavşan dişine benzeyen dişleri olan balığı gören Edremitli balıkçılar, Zeytinli'ye döndüklerinde yaşlı balıkçılara gösterdi. Ancak hiç kimse balık hakkında bir şey söyleyemedi. Balıkçılar, bilgi edinmek amacıyla balığı Balıkesir Tarım İl Müdürlüğü'ne gönderdi. Balıkesir Tarım Müdürü Rüknettin Ceyhun, su ürünleri mühendisleri Sabri Erol, Ayhan Oğuz, balığı inceledi.
Küresel ısınma göç ettirmiş
Rüknettin Ceyhun ilk kez bu tür bir balıkla karşılaştığını belirtip, Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı, Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Dilek Türker Çakır'dan yardım istedi. Yrd. Doç. Dr. Çakır yaptığı incelemede, balığın bölgede çok bilinen tür olmadığını, derin sularda, deniz dibinde yaşadığını, balık, ıstakoz ve benzerlerini yiyerek beslendiğini, kurbağa ya da balon balığı olarak bilindiğini açıkladı. Bazı yörelerde canavar balık olarak adlandırılan ve balıkçıların korkulu rüyası olan balıkla ilgili bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Çakır şunları söyledi:
“Bu canlılar Hint Okyanusu ve Kızıldeniz gibi sıcak sularda yaşar. Edremit Körfezi'nde tehlike yaratacak diye bir şey söyleyemeyiz. Çünkü bu balıkların koloni halinde, buralarda yaşadığını gösterir bir bulgu yok. Çok sayıda olurlarsa tehlikeyi gözardı etmemek gerek. Edremit Körfezi'ne kadar gelmiş olması çok ilginç. Suveyş Kanalı açıldıktan sonra, Kızıldeniz ve Hint Okyanusu'ndan Akdeniz'e göç eden türlerden biri. Akıntı ile geldiğini tahmin ediyorum. Baş yapısından ötürü bu türe füze balıklar da diyoruz. Bu balığın göç etmesinde sıcaklığın da etkisi vardır. Küresel ısınma, etkenlerden biri.”
Balon balığı
Tetraodontidae familyasına ait ılıman denizlerde yaşayan bir balık türü. Sırt yüzgeçlerinde düşük miktarda zehir bulunur. Zehirli eti nedeniyle yenilmeyen değersiz bir balıktır. Başının gövdeyle birleştiği yerde hemen üstünde arkaya doğru birer tane sert iğne vardır. Bu tür genelde ılıman sularda yaşar. Beyaz bir ete sahip olan balık ekonomik değeri olmadığından avcılığı yapılmıyor. Eti tetrodotoksin ihtiva ettiği için kas felci yaparak nefes darlığı yaratabiliyor, dolaşım yetmezliğine bağlı ölümle sonuçlanabilen zehirlenme yaratabiliyor. Tür beslenme zincirinin üstünde yer aldığından, bulunduğu ortamda diğer değerli türleri de yok ediyor. Özellikle ülkemiz karasularına sonradan giren balığın karasularımızda doğal düşmanı bulunmuyor ve ileriki dönemler için ciddi bir tehlike yaratabileceği belirtiliyor.
http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=Detay&ArticleID=891170&Date=04.08.2008&CategoryID=85
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013