YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 21 Temmuz 2008

Devlere Karşı Savaşan Köy!

  • 19.07.2008 Birgün
       
    Kivalina, Alaska’da, tam Bering Boğazı’nın kıyısında yer alan Birleşik Devletler’e bağlı minicik bir köy. 55 tane ahşap evden oluşuyor. Köyde sadece 400 kişi yaşıyor. Fakat bu 400 kişi dünyanın gündemine oturan bir davanın kahramanı oldu. Kivalınalılar, küresel ısınma sonucu denize karışan köylerinin hesabını sormak için Birleşik Devletler’in dev enerji şirketlerinin karşısına geçtiler. Aralarında Exxon Mobil, BP America, Conocco Philips ve American Electric Power’ın da bulunduğu 24 şirkete, küresel ısınmaya sebep oldukları gerekçesiyle dava açan köylüler, şirketlerden, iklim değişikliğinin verdiği 400 milyon dolarlık zararın ödenmesini istiyor.

    Küresel ısınma sonucu kutba yakın bölgelerde buzlanmanın daha geç başlaması, Kivalina için kötü günlerin başlangıcı oldu. Çünkü Kivalina’yı her kış ve sonbaharda fırtınalara karşı koruyan buz tabakası oluşmamaya başladı. Şiddetli dalgaların, toprak erozyonuna neden olmasına engel olan buz kütleleri olmayınca, Kivalina dalgalara karşı korunmasız kaldı. Şiddetlenen fırtınalar ve aşırı dalgalanma köyde hızlı bir toprak erozyonu gerçekleşmesine neden oldu. Birkaç sene içinde, 55 haneli köyün evleri denizin içinde kalıp, yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Köyde yeni bir ev yapacak kara parçası kalmadı.

    Köy taşınacak, ama para bulunamıyor

    Köylüler, iki yıl önce, dalgaları tutar da erozyonu engeller diye deniz kıyılarına, kum ve çakıl taşlarıyla doldurdukları plastik torbalardan oluşan bir baraj kurdular. Fakat köyü vuran fırtınalar o kadar güçlenmeye başladı ki, kum ve çakıl taşıyla dolu, her biri 2 metreküp hacminde beş bin plastik torbanın çoğu savrulup gitti. Artık topraklarında kalamayacakları anlaşıldığı için, Kivalina köyünün, şu an bulunduğu bölgeye 12 km. uzaklıktaki yeni bir yere taşınması söz konusu oldu. Ancak hazırlanan raporlar gösteriyor ki,  taşınma için 400 milyon dolara yakın bir bütçe gerekiyor. Alaska eyaleti ile bu değişimin finansmanı konusunda anlaşamadıkları için, Kivalinalılar 15 yıldır köylerinin ayaklarının altından kayıp gitmesini izliyor ve taşınma işi de sürekli erteleniyor. 

    ‘Özenle örtbas ediliyor’

    Köylüler, şirketleri, halkı ve küresel ısınma kurbanlarını, küresel ısınmanın insan eliyle gerçekleştirilmediğine ikna etmek için özel çaba sarfetmekle suçluyorlar. Davanın açılmasında önemli rol oynayan ve Kivalina’nın savunmasını yürüten ekipte yer alan ‘Yerel Amerikalıların Hakları Fonu’nun basın sözcüsü Ray Ramirez, “İklim değişikliği ve Alaska’da oluşan maddi zararlar arasındaki bağlantı Kivalina davasında çok güçlü. Fakat büyük petrol şirketleri insan eliyle gerçekleşen bu iklim değişikliğini örtbas etmek için özel çaba sarfediyor. Ve bu durum tütün endüstrisinin, sigaranın zararlarını saklamak konusunda gösterdiği çabaya benziyor. Yani sadece sera gazını yaymak değil, insanları yanlış bilinçlendirmek de bu davanın konusu. Zaten enerji firmalarının, küresel ısınma hakkında yayınladıkları yanıltıcı araştırmaları hazırlayan bazı bilim insanları, eskiden tütün firmalarının yararına da çalışıyordu” dedi.

    http://www.birgun.net/life_index.php?news_code=1216457510&year=2008&month=07&day=19

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu