YUKARI

Duyurular

Eklenme Tarihi: 14 Kasım 2013

İklim Ağı Basın Bülteni: İklim Müzakerelerinde Günün Fosili Türkiye seçildi!

  • Polonya'nın Varşova kentinde gerçekleşen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 19. Taraflar Konferansı'nın üçüncü gününde Türkiye, Günün Fosili seçildi.

    800'den fazla sivil toplum kuruluşundan oluşan Climate Action Network (CAN - İklim Eylem Ağı) tarafından organize edilen “Günün Fosili” ödülü, müzakereler boyunca müzakereleri tıkayan veya iklim müzakerelerinin gerektirdiği şekilde davranmayan ülkelere veriliyor. Durban ve Doha'dan sonra Günün Fosili Ödülü'nün sahibi bir kez daha Türkiye oldu.

    Günün Fosili ödülünün bir kez daha Türkiye'ye verilmesini değerlendiren İklim Ağı katılımcıları, iklim değişikliği konusunda Türkiye'nin üzerine düşeni yapmadığının uluslararası sivil toplum tarafından da açıkça fark edildiğini belirttiler.

    Daha önceki yıllarda, sorumluluğu olan sera gazı azaltım hedefini almak yerine finansal destek almaya çalışması ve kömür yatırımları yüzünden Günün Fosili seçilen Türkiye, bu yıl birden fazla sebep yüzünden günün fosili seçildi:

    • Sera gazı salımlarını 1990 yılına göre 2011'de %124 arttırması,

    • İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulunun ve İklim Değişikliği Daire Başkanlığının diğer birimlerle birleştirilerek etkisizleştirilmesi,

    • Kuruluş yasası itibariyle iklim müzakerelerinde ve iklim değişikliği ile mücadele ile ilgili ulusal ve uluslararası karar alma mekanizmalarında etkin bir rol alması gereken Çevre ve Şehircilik Bakanlığının müzakerelere katılmaması temel rolü oynadı.
    Bununla beraber, kömür yatırımları ve tüm kamu enerji üreticilerinin 2021 yılına kadar çevre izin ve yatırımlarından muaf tutulması da Türkiye'nin Günün Fosili seçilmesinde etkili rol oynadı.

    CAN INTERNATIONAL Hakkında: Dünyanın hemen hemen her ülkesinden 800'den fazla sivil toplum kuruluşunun üyesi olduğu, Dünyadaki en yaygın sivil toplum kuruluşu ağlarından biridir. Uluslararası ve ulusal iklim politikalarını takip etmekte olup, uluslararası müzakerelerde sivil toplum adına konuşma hakkına sahip bulunmaktadır.

    İklim Ağı Hakkında: Türkiye'deki sivil toplum kuruluşları, iklim değişikliği konusunda ortak kaygılarını ve çözüm önerilerini birlikte dile getirmek üzere “İklim Ağı”nı kurdu. Ortak çalışmalar yürütmeyi amaçlayan “İklim Ağı”, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Doğa Derneği, Doğa Koruma Merkezi, EUROSOLAR Türkiye (Avrupa Yenilenebilir Enerji Birliği Türkiye Bölümü), Greenpeace Akdeniz, Kadıköy Bilim Kültür ve Sanat Dostları Derneği (KADOS), TEMA, Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı, Yeryüzü Derneği, Yeşil Düşünce Derneği, Yeşilist, WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), 350 Ankara gibi sivil toplum kuruluşlarının katkısı ile kuruldu.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu