05.06.2008 CNN Türk
Türkiye'nin, 11 Aralık 1997 tarihinde Japonya'nın Kyoto kentinde imzalanan BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin Kyoto Protokolü'ne katılmasının uygun bulunduğuna ilişkin kanun tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.
Tasarının gerekçesinde, "İklim değişikliği, günümüzde salt bir çevre sorunu olarak görülmekten çıkmış ve çok ciddi sosyo-ekonomik sonuçlara yol açabilecek ve hatta ülkelerin güvenliğini tehdit edebilecek boyutta bir sorun olarak ele alınmaya başlanmış, ülkelerin sürdürülebilir kalkınma çabalarını ciddi ölçüde sekteye uğratabilecek potansiyeli ile uluslararası gündemin üst sıralarına tırmanmıştır" denildi.
Türkiye, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'ne (BMİDÇS), 2004 yılında taraf olmuş; bu sözleşmeye taraf olan ülkeler 1997 tarihli Kyoto Protokolü'ne taraf olmaya çağrılmıştı.
2005 yılında 55 ülkenin taraf olmasıyla yürürlüğe giren Kyoto Protokolü'ne 177 ülke ve AB'nin taraf. Protokol'ün ilk yükümlülük dönemi ise 2012 yılında sona erecek. Türkiye'nin sağlayacağı yararlar
Meclis Başkanlığı'na sunulan tasarının gerekçesinde; Türkiye'nin protokole taraf olmayan çok az sayıdaki ülkeden biri olduğu ifade edildi ve protokole taraf olmanın sağlayacağı yararlar sıralandı.
Bu yararlar arasında; protokole taraf bir Türkiye'nin hemen hepsi protokole taraf olan sözleşmeye taraf ülkeler nezdinde itibarı ve 2012 sonrasına ilişkin müzakerelerde ağırlığının artacak olması, iklim değişikliği ile mücadelede 2012 sonrasının şekillenmesinde Türkiye'nin kendi özgün koşullarını daha iyi müzakere edebilmesi de gösterildi. Gerekçede, "Kyoto Protokolü kapsamındaki uluslararası rejime katılacağımız için özel sektörde sera gazı salım azaltımı için yapılabilecek projeler daha kolay teşvik edilebilecek ve özellikle uzun vadede başta enerji güvenliği olmak üzere ülke ekonomisine katkı sağlanabilecektir" denildi. Gerekçede ayrıca, "Kyoto Protokolü, AB çevre müktesebatının bir parçasıdır. AB, Protokolün yerini alacak olan yeni anlaşmayı da müktesebatına dahil edecektir.Dolayısıyla, 2012 sonrasını önemseyen AB, ülkemizin Protokole taraf olarak, geleceğe yönelik hazırlıklarını bir an önce başlatmasını istemektedir" denildi.
Gerekçede, iklim değişikliğinin, BM'nin öncelikli konularından biri haline geldiği ve BM Güvenlik Konseyinin gündemine alındığı bir dönemde, Kyoto Protokolü'ne taraf olmuş bir Türkiye'ye, BM Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliği için avantaj sağlayacağı görüşüne de yer verildi.
http://www.cnnturk.com/BILIM_TEKNOLOJI/BILIM/KURESEL_ISINMA/haber_detay.asp?PID=1600&haberID=467042
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013