05.04.2008 Radikal
İSTANBUL - Kaz Dağları'nda altın madenciliğine karşı bugün yapılacak mitinge bir 'destek' de akademisyenlerden geldi. İstanbul Üniversitesi (İ.Ü) Orman Fakültesi Dekanlığı'nın hazırladığı raporda, hükümetin sık sık atıfta bulunduğu doğayı koruma-kullanma dengesi ele alındı ve Kaz Dağları'nda altıncılığın kamuya sağlayacağı yararın, ekosistemde yaratacağı hasarın yanında hiç de tatmin edici olmadığı sonucuna varıldı.
Raporda Milli Park Yasası ve uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınan Kaz Dağları'nın milli park sınırlarının ötesine uzanan bir ekolojik bütün olduğu anlatıldı. Madencilik faaliyetiyle yapısı bozulan toprakların yeşillendirilmesinin sanılandan çok daha uzun sürdüğü vurgulandı. Bunun da yok olan ekosistemi geri getirmeyeceği, sadece açılan gediklerin 'üzerinin örtüleceği' belirtildi.
Prof. Dr. Gülen Özalp başkanlığında Prof. Dr. Hüseyin Dirik, Doç. Dr. Yalçın Kuvan, Doç. Dr. Yusuf Güneş ve Yrd. Doç. Dr. Orhan Sevgi'den oluşan komisyonun raporunda özetle şu noktalar yer aldı:
"258 bin hektara yayılan Kaz Dağları kütlesinin Edremit sınırları içinde kalan 21 bin hektarı 1993'te milli park ilan edildi. Kaz Dağları kütlesi içinde 240 hektarlık bir başka bölüm 1998'de Kazdağı göknarları için koruma alanı ilan edildi. Yok olma riski altındaki türlerin yerinde korunması ve evrim sürecinin sürekliliğinin sağlanması için seçilen bölgelerden (GEKYA) beşi Kaz Dağları'nda."
"Gereken her tür tedbir alınmış olsa dahi, işlevi bitince kapanan maden ocaklarında toprağın restorasyonu uzun zamana yayılan pahalı bir süreçtir. Madencilik yapılmış toprakların su tutma kabiliyeti çok zayıf, asiditesi fazladır. Madenden kalan topraklar kaymaya, erozyona duyarlıdır, besin açısından fakirdir. Bu topraklarda mikoriza mantarları bulunmaz, bu da fideciklerin çimlenmesini engeller. Madenin doğaya dönmesi için çalı ve ağaççıklarla yapılan ön bitkilendirme, koruma ve bakım altında 20-30 yılda sonuç verir. Daha sonra asıl ağaçlandırmaya geçilir. Bu da 70-80 yıl alır."
Raporda tüm bunların da yok edilen ekosistemi geri getirmeyeceği, sadece bir 'örtüleme' çalışması olduğu vurgulanarak şöyle denildi: "Kaz Dağları'nın özgün ekolojik, mitolojik, sosyo-ekonomik değerlerine verilmesi olası zararların boyutlarıyla kısaca açıklanan bitkisel onarım işlemlerinin dikkate alınmadığı bir Çevre Etki Değerlendirmesi eksik, yetersiz ve hatalı olup ülke kaynaklarının zarar görmesi, yok olmasına neden olabilecek ağır sorumlulukları taşımak durumundadır."
"Kaz Dağları'nda altın faaliyetine izin verildiğinde 1 trilyon toprağın işleneceği, 400 bin ton siyanürün kullanılabileceği belirtilmektedir. Buna madencilik sırasında çıkan gürültü, toz, toprak ve su kirlilikleri eklendiğinde çevre zararı boyutu ürkütücü hale gelmektedir." Radikal'e bilgi veren fakülte yetkilileri mevcut Maden Yasası'yla beşer hektardan büyük olmamak üzere Kaz Dağları'nın tamamında maden ruhsatı verilebileceğini, bu durumda 258 bin hektarın tamamı etkileneceğini vurguladı.
http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=252179
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013