18.03.2008 Arkitera
Karabük ilinin tarihiyle yaşıt, Karabük Orman İşletme Müdürlüğü 01 Ocak 1938'de Türkiye’nin ilk Orman İşletme Müdürlüğü olarak kuruldu. Orman İşletme Müdürlüğü’ne ait yaklaşık 60.000 m2 alanda, Hizmet Binası, Sosyal Tesis, Misafirhane, lojmanlar ve yaşları 25 - 80 arasında değişen, yaklaşık 1.550 ağaç bulunuyor. Karabük şehir merkezinde yer alan ve 1940’lı yıllardan bu yana yapılan dikimlerle meşçere (küçük orman) niteliğine sahip bu alanda halen; 60 adet sedir, 100 adet akasya, 70 adet piramidal boylu selvi, kavak, sarıçam, 450 adet karaçam, çınar, mazı, söğüt, ıhlamur, ceviz, dut, incir, menengiç (nadir tür), porsuk (nadir tür), sofora (nadir tür) gibi farklı türlerde 1.550 ağaç bulunuyor.
Bugün, bu alanda yer alan 70 - 80 yıllık ağaçların kesilmesi ve yerlerine blok apartmanların yapılması planlanıyor. Orman Genel Müdürlüğü ve TOKİ arasında yapılan protokole göre yaklaşık 60.000 m2 alan karşılığında Orman İşletmesi'ne 4 bloklu 48 daire (134 m2) verilecek. Orman İşletmesi Hizmet Binası, Sosyal Tesis ve Misafirhane’nin bulunduğu ağaçlık alana, 18 adet blok apartman inşa edilerek sosyal konut niteliğinde olmayan 134 m2’lik 216 konut yapılması planlanıyor.
TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubaesi Karabük Temsilciliği, halen sağlam ve yeterli olarak kullanılan Orman İşletmesi Hizmet Binası, Sosyal Tesis ve Misafirhane’nin, yapılacak konutlar için yıkılarak, bu binaların TOKİ tarafından lüzumsuzca yeniden yapılacak olmasına dikkat çekiyor ve bu proje için yüzlerce ağacın kesilmesine karşı çıkıyor:
“TOKİ tarafından hazırlanan ve Karabük Belediye Meclisi’nce kabul edilen imar planı değişikliği birçok yönden İmar Kanununa aykırı. Bu alana ilave 2.100 kişilik nüfus artışı getirilmesine rağmen gerekli ilave Sosyal ve Teknik donatılar (okul alanı, yeşil alan, teknik altyapı) ayrılmadan imar tadilatı onaylandı.
Çevre Bakanlığı’nca, Türkiye’nin bütün illerinde Ulusal Ağaçlandırma Kampanyası’nın başlatıldığı günümüzde, bizzat Orman Genel Müdürlüğü tarafından 70 - 80 yıllık ağaçların kesilmesinin göz ardı edilmesi kabul edilemez.
Karabük ilinin kalkınmasında dönüşüme işaret eden en önemli hukuksal belge, Çevre Bakanlığı tarafından 2007 yılında hazırlanan ‘Zonguldak, Bartın, Karabük Planlama Bölgesi Çevre Düzeni Planı’dır. Bu planlama yaklaşımının özünü, ağır sanayiden kültürel ve doğal varlıkların turizmine doğru yönelen bir ekonomik model oluşturuyor. Bu açıdan bugün için Karabük ili, ekonomik gelişme politikasının kültür ve doğa varlıklarını koruyarak ve bunları etkin bir turizm politikası ile birleştirerek gelişmesini kabul etmiştir.
Karabük Orman İşletmesi, gerek içinde barındırdığı yapılar ve doğal doku ile bir kültürel peyzaj olarak, gerek tarihsel anlamıyla, Karabük kenti için son derece önemli ve değerlidir.
Karabük Orman İşletme Müdürlüğü alanı 48 lojman karşılığında heba edilmemeli, Karabük’ün kuruluşuna tanıklık etmiş 80 yaşındaki ağaçlar gelecek nesillere aktarılmalıdır.”
http://www.arkitera.com/h26167-turkiyenin-ilk-orman-isletme-mudurlugu-toki-konutlarina-feda-ediliyor.html
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013