YUKARI

Keşfet

Yazar: Burcu Parmak | Eklenme Tarihi: 01 Ekim 2007

Kuş Gözleyelim...

  • Piknik yapmayı sever misiniz? Ailesi ve arkadaşlarıyla çiçekler ve ağaçlar arasında oyun oynamayı kim sevmez ki? Yanımızdan bir dere akar, annemiz güzel yemekler hazırlar, babamız bizimle oyun oynar, kuşlar da bir ağaçtan öbürüne uçarlar.

    Ben pikniklerde kuşları gözlerim. Öttükleri yöne baktığımda nerede olduklarını daha kolay bulurum. “Türkiye’nin Kuşları” adında bir kitabım var. Bir kuş gördüğüm zaman kanadının rengine, gagasının rengine ve boyuna, bacaklarının rengine ve uzunluğuna bakıyorum. Ötüşünü de dinliyorum. Çok iyi göremezsem dürbünle bakıyorum. Dürbün kuşu daha ayrıntılı görebilmemi sağlıyor. Sonra kitaba bakarak hangi kuşu gözlediğimi buluyorum. Yanımda defterim ve kalemim de var. Her gördüğüm kuşun ismini yazıyorum. Hangi gün, nerede, kaç tane gördüğümü de yazıyorum. Böylece bir sonraki yıl tekrar buraya geldiğimde hangi kuşları görebileceğimi biliyorum ve gözlemeye çalışıyorum.

    Peki bunları niye mi yapıyorum? Çünkü ben bir gözlemciyim. Bu benim hobim. Doğada o kadar çok ve çeşitli canlı var ki! Hepsini öğrenmek istiyorum. Önce kuşlardan başladım. Benim gibi kuşları gözleyenlere ve deftere not alıp diğer arkadaşlarıyla paylaşanlara “Kuş Gözlemcisi” deniyor. Biz kuş gözlemciler, penceremizi açıp dışarıya baktığımızda gökyüzünü, ağaçları, çatıları izleriz. Kapıdan çıktığımızda yol kenarına konmuş serçeleri izleriz. Okulumuza veya işe giderken yollara bakarız.

  • Türkiye’de 456 kuş türü var. Okulumuzun bahçesinde bile onlarca kuş var. Hafta sonlarında ve tatillerde değişik kuşlar görebileceğimiz yerlere gideriz. Bir dere kenarı, deniz kenarı, orman, tepe, tarla, doğadaki her yer olabilir. Özellikle sulak alanları tercih ederiz. Çünkü göl, delta, dere gibi sulakalanlarda daha ilginç kuşlar olabilir.

    Türkiye’de çok sayıda kuş gözlemcisi var. Okullarda, kuş gözlem toplulukları sayesinde gözlemciler birbirleriyle buluşur. Hep beraber kuş gözlem gezilerine katılırlar ve doğaya zarar vermeden kuşları izlerler. Özellikle yaşadıkları kentteki önemli doğa alanlarına giderler. Bir kuş gördüklerinde hep beraber kuşlara bakarlar. Dürbünü olanlar kuşları daha ayrıntılı inceler ve dürbünü olmayan arkadaşının da gözlemesini sağlar.

    Gözlenen kuş türleri bir listede toplanır. Sonra bu liste internet ortamında bir kuş bankasına (www.kusbank.org) kaydedilir. Türkiye’deki tüm kuş gözlemciler listelerini aynı kuş bankasına kaydeder. Böylece Türkiye’nin neresinde, hangi kuştan, kaç tane olduğunu bulmak kolaylaşır. Merak ettiğimiz bir kuşun nerede olduğunu biliriz ve gözlemek için o alana gideriz. Her yıl gözlemler devam ettiğinden, bir doğa alanında görülen kuş sayısı azalırsa o alanın korunması gerektiğini anlarız. O alana zarar verenleri uyarırız.

    Kuş gözlemcilik kolay ve zevkli bir hobi değil mi? Gözlerinizi ve kulaklarınızı açık tuttuğunuzda, kuş gözlem kitabınızı, defterinizi, kaleminizi varsa dürbününüzü yanınızda taşıdığınızda siz de bir gözlemcisiniz demektir. İlk gördüğünüz kuşa dikkat edin. Serçeye benzemediğini fark edince siz de çok şaşıracaksınız.

    Haydi gözlemciler, keşfedilecek çok kuş var!