YUKARI

Yazarlarımız

Yazar: Kerem Ateş | Eklenme Tarihi: 10 Mayıs 2009

Akasyalar Açarken

  • Baharın kendini iyiden iyiye hissettirdiği bugünlerde güneş içimizi ısıtmaya başladı. Küresel ısınma, susuzluk yine yaz aylarının en fazla konuşulacak konularından olacak her yılki gibi.

    TÜRÇEK tarafından geleneksel olarak düzenlenen AKASYA Ulusal Gençlik Çevre Zirveleri’nin 8.si geçtiğimiz günlerde Yeditepe Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Yaklaşık 250 gencin katılım gösterdiği Zirve’nin bu yılki konusu ‘Atıklar’ oldu. Bu yazımda, birbirinden önemli konuşmacıların bir araya geldiği ve konuların konuşulduğu Zirve izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.

    3 gün süren Zirve’nin açılışını son dönemlerde önemli çıkışları ile gündeme gelen İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu yaptı. TÜRÇEK Yönetim Kurulu Başkanı Doç Dr. Barbaros Gönençgil ve İstanbul İl Çevre ve Orman Müdürü Doç. Dr. Mehmet Emin Birpınar’ın konuşmalarının ardından ilk panele geçildi.

    Günün ilk panelinin konusu ‘Atıklar ve Mevzuat’ idi. Türk Kimya Sanayicileri Derneği Çevre Danışmanı, İstanbul Sanayi Odası Çevre İhtisas Komitesi Başkan Yardımcısı Dr. Caner Zanbak ve Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Atık Yönetimi Daire Başkanı A. Mahir Erdem’in konuşmacı olarak katıldığı panelde Türkiye’nin atık bertarafı konusundaki durumu, mevzuat ve uygulamalar konusunda bilgiler verildi.

    İkinci panel daha çok uygulamaya yönelikti. ‘Atıklar ve Geri Kazanım’ konulu panelde evlerden çıkan bitkisel yağların geri kazanımı ve enerjiye dönüştürülmesi konusunda Ezici Gruptan Aynur Hacıfettahoğlu, arabalardan çıkan atık yağların geri kazanımı konusunda Petrol Sanayicileri Derneği’den (PETDER) Aydın Özbey, pillerin geri kazanımı konusunda Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği’nden (TAP) Savaş Arna, tersine lojistik – yeşil lojistik konusunda Mars Lojistik’ten Ali Tulgar ve ambalaj atıkları konusunda ÇEVKO Vakfı’ndan Cezmi Neyim konuşmacı olarak yer aldı. Panelde yer alan, kızartmalık ve atık yağlardan biyodizel yakıt üretimi konusu özellikle ilgi çeken bir noktaydı. Bir diğer dikkat çekici konu ise Türkiye’de kullanılan tüm pillerin yurtdışından ithal edildiği, Türkiye’de hiç pil üretilmediği ve dolayısıyla pillerin geri kazanılamadığı, ancak kalın beton depo alanlarına gömüldüğü bilgisiydi.

  • İlk gününün diğer bir panel başlığıysa ‘Biyorafineri Teknolojisi ve Atık’tı. Yalova Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu enerji tarımı ve biyodizel konusunda bilgi verdi. Filiz Hoca’nın en önemli açıklaması Yalova Üniversitesi’nde bir Enerji Mühendisliği bölümü kurulacağı ve burada enerji konusunda bilim adamları yetiştirileceği oldu. Enerji sektörüne insan kaynağı sağlayacak bu çalışma gençler için de yeni bir iş kapısı yaratacak. Bu paneldeki diğer konuşmacı İSTAÇ’tan Dr. Oğuz Can oldu. Dr. Can İSTAÇ’ın çalışmalarından örnekler verdi. Yaptığı sunumun en çarpıcı bölümü karbon ticaretiyle ilgili bölümdü. Türkiye’nin de yakın zamanda taraf olduğu Kyoto Protokolü ile ülkelerin çıkardıkları karbon emisyonunu bir pazarda pazarlayarak satabildiklerini anlattı. Kurulan karbon borsaları konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Bu paneldeki son konuşmacı Envitec Firması’ndan Altan Denizsel oldu. Denizsel biogaz uygulamaları ve Almanya ve Türkiye’deki durumu anlattı. ITC Firması’ndan Ali Kantur ise Ankara Mamak Çöplüğü’nde yapılan çöpten biyogaz çalışmaları konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

    Birinci günün sonunda TÜRÇEK’in 2009 yılı çevre elçisi ünlü oyuncu ve spiker Didem Uzel bir söyleşi programında gençlerle bir araya geldi. Gençler tüm günün yorgunluğunu gece Emre Aydın konserinde attılar.

    İkinci gün ilk panel ‘Yerel Yönetimlerde Atık Uygulamaları’ başlığını taşıyordu. İSKİ Tuzla Biyolojik Arıtma Tesisi Teknik Şefi Şehnaz Özdemir atık su bertarafı ve İSKİ’nin uygulamaları konusunda bilgi verdi. İSKİ’nin atık su çalışmalarını, arıtma tesislerinde biyogaz üretimini ve enerji eldesini konularından bahsetti.

    Diğer panel ise ‘Alıcı Ortam Olarak Göl, Akarsu ve Denizler’di. Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı, İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Öztürk’ün konuşmacı olarak katıldığı panelde Prof. Öztürk gemilerden kaynaklı kirliliğin etkileri ve gemi atıkları konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Yine İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Gülşen Altuğ ise sunuşuyla deniz, göl ve akarsu kirliliklerinin insan sağlığına etkileri konusunda katılımcıları aydınlattı.

    Günün en ateşli paneli ‘Nükleer Enerji Üretiminde Atık Yönetimi’ Paneli oldu. Prof. Dr. Vural Altın’ın konuşmacı olarak katıldığı panelde nükleer enerji üretimi, reaktörlerin çalışma prensipleri, atıkların bertaraf ve depolanmaları konusunda bilgi verildi. Nükleer kazalar konularının da ele alındığı panelde diğer enerji sistemleri ve nükleer enerji karşılaştırması ise en ilginç konuydu.

    İkinci günün sonunda gençler ünlü radyocu Levent Erim ile radyo dünyası konulu bir söyleşide bir araya geldiler.

  • Akasya Zirvesi’nin üçüncü gününde ‘5. Dünya Su Forumu’nun ardından gençler ve su’, ‘Sürdürülebilir Yaşam Festivali’, ‘Gençlik Karavanı – Fırsat Ajandası’ ve ‘AKASYA Büyürken’ konularında küçük grup çalışmaları gerçekleştirdiler.

    Öğrenci kulüpleri ve STK’ların stant açtığı ve çalışmalarını anlatan sunumlar yaptıkları bir AKASYA Zirvesi daha böylece tamamlanmış oldu. Çok dinamik geçen Zirve’de güzel işbirliği ortamları da doğdu.

    AKASYA’dan bu yıl aktaracaklarım bunlar. Bu arada gençler 2002’deki ilk zirveden sonra sanal bir ağ kurdular; akasyaplatform@yahoogroups.com üzerinden çevre ve gençlik ile ilgili konuları tartışıyorlar. AKASYA’nın birde web sitesi var: http://www.akasyaplatform.org adresinden daha fazla bilgi alınabilir.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu