YUKARI

Yazarlarımız

Yazar: Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu | Eklenme Tarihi: 13 Kasım 2008

Marifet Orman Yangınlarının Nasıl Söndürüldüğü Değil, Nasıl Önlendiğindedir!

  • Ülkemizde yaz aylarının çok sıcak ve kurak geçmesi nedeniyle ormanlarımız yazın büyük bir yangın tehlikesi ile karşı karşıyadır. Özellikle Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerimizdeki ormanlarımızda, yaz aylarında ortalama 20-30 adet orman yangını meydana gelebilmektedir.

    Bunun sonucunda buralardaki köyler ve turizm tesisleri de risk altındadır.

    Orman Genel Müdürlüğü’ne göre ülkemizde çıkan orman ve fundalık yangınlarının çıkış sebepleri büyük ölçüde insan kaynaklıdır. Bu nedenle, sonuçları son derece yıkıcı olan orman yangınlarının önüne geçebilmek için özellikle ihmal ve kasıttan kaynaklanan nedenlerin ortadan kaldırmalıyız. Diğer bir deyişle, ormanlarda yangın çıkmasına engel olabilmek veya çıkabilecek yangınların sayısını olabildiğince azaltabilmek için bilgilenmek ve etrafımızdakileri bilgilendirmek zorundayız.

    Afete hazırlığın sözde kalmadığı ülkelerde her kent için bir afet takvimi hazırlanır. Orman yangını gibi mevsimsel özellikler gösteren afetler de, bu takvim üzerinde ay ay işaretlenir. Sonrada bu takvime göre yıl içinde arttığı belirlenen tehlikelerin hemen öncesinde, o tehlike için büyük bir eğitim ve bilinçlendirme kampanyaları düzenlenir.

    Yine Orman Genel Müdürlüğü’ne göre, ülkemizde insan ihmali kaynaklı yangınların başlıca nedeni "anız yakma"dır. Hasattan sonra tarlada kalan kesik saplı ekin kökleri, vb atıklara anız denilir. Yaz aylarında ve sonbaharın başlarında anızlar yakılarak temizlenmek istenir. Diğer bir deyişle, ekin biçildikten sonra çiftçilerin tarlayı temizlemek için başvurduğu en ucuz, en kötü ve en ilkel yöntem anız yakmaktır. Böylece ormanlık alanların yakınında bulunan tarlalarda başlatılan anız yangını, ihmal sonucu yakınındaki ormana sıçrayabilmektedir.

    Hâlbuki anız birçok nedenden dolayı yakılmamalıdır. Anız yakmak sadece orman yangınlarına ve bu yangınların söndürülmesi için orman köylüsünün, memurlarının, işçisinin, itfaiyenin ve Mehmetçiğin canı pahasına harcadığı emeğe ve maddi kayıplara neden olmaz. Aynı zamanda topraktaki yararlı tüm canlıları öldürür, çevredeki görüş mesafesini düşürerek yollarda trafik kazalarına ve bulutlara aşır miktarda yoğuşma çekirdeği taşıyarak yağışların azalmasına da neden olabilir.

  • • Orman yangınları evlerimiz ve ormanlarımız ile birlikte insanların ve hayvanların can güvenliğini de tümüyle tehdit eder. Köyleri de yutan orman yangınları kimi zaman can kaybına da neden olabilmektedir. Böyle bir orman yangınına ev veya tesislerde yakalanan orman sakinlerine şunlar tavsiye edilmelidir:
    • Ormanlık/çalılık bölgelerde özellikle kuru ve sıcak günlerde bacalardan kıvılcım kaçmaması için önlem alın.
    • Elektrik dairesinden veya yerel yöneticilerden, elektrik tellerine yaklaşan ağaç dallarının budanmasını isteyin.
    • Evlerinizde, araçlarınızda, iş yerlerinizde yangın söndürücü bulundurun. Gücü yeten herkese bunların kullanmasını öğretin. Ormanda yangına yakalanma durumunda kullanmak için yünlü battaniyeler bulundurun.
    • Orman içinde veya yakınında ateş ve yangın belirtisi görürseniz hemen 177 nolu telefonu arayarak yangını bildirin.
    • Hasat sonrası tarlalarda kalan anız, vb. atık ve çöpleri asla yakmayın. Arı kovanlarının tütsülenmesinde kullanılan ateş ormana atılmamalı, su ısıtmak veya yemek pişirmek gibi amaçlarla ormanda ateş yakılmamalıdır.
    • Ormanların içinden veya etrafından geçen yol kenarlarında piknik yapmamalıdır. Yalnızca özel olarak belirlenmiş piknik alanlarından, gerekli önlemleri alarak yararlanmalıdır. Bu piknik alanlarından ayrılırken, yakılan ateşler su ve/veya toprak ile tamamen söndürmeli ve kullanılan alan temizlemelidir.


    Unutmayın! Orman yangınları evimiz, tesislerimiz ve ormanlarımız ile birlikte birçok canlı türünü de yok ediyor. Öncelikle yangın çıkmaması için kurallara uymalı, başta çocuklar olmak üzere herkes eğitilmeli, görülen her türlü ateş ve duman 177 nolu telefon aranarak ilgililere hemen haber verilmelidir.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu