YUKARI

Yazarlarımız

Yazar: Kerem Ateş | Eklenme Tarihi: 05 Haziran 2008

Akasya 7'nin Ardından

  • 18 -20 Nisan 2008 tarihleri arasında, Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu (TÜRÇEK) ve Sabancı Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Projeleri’nin işbirliğinde geleneksel olarak düzenlenen Ulusal Gençlik Çevre Zirvesi – AKASYA 7 “Enerji” ana teması ile gerçekleşti. Enerji – Çevre ilişkisinin ele alındığı zirveden çeşitli notları sizlerle paylaşmak istiyorum.

    Organizasyon boyunca hava güneşliydi; bu zirveye katılan gençlere daha da ENERJİ katıyordu. Her yıl olduğu gibi, Zirve’nin ilk gününde, ilk panel yine çok önemli bir konu ve konuklara ayrılmıştı. “Türkiye’nin Enerji Politikaları ve Geleceğe Yönelik Perspektifler” panelinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr.Hilmi Güler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Eski Bakanı Şinasi Altıner ve Prof. Dr. Necdet Pamir yer aldılar. Biri mevcut, diğeri eski 2 Enerji Bakanı’nın panelde yer alması Zirve’nin kamuda ciddiye alındığının önemli göstergelerinden biri olarak düşünülebilir. Paneli yılların deneyimli spikeri Gülgün Feyman yönetti.

    Panelde öncelikle Enerji Bakanı Hilmi Güler söz alarak görsel bir sunu eşliğinde, Türkiye üzerinden geçen uluslararası petrol ve doğalgaz boru hatları hakkında bilgilendirmede bulundu. Türkiye’nin mevcut enerji ve tabii kaynaklar potansiyelin hakkında da bilgi veren Bakan, önümüzdeki dönemde planlanan enerji yatırımlarını da genç katılımcılar ile paylaştı.

    Enerji Eski Bakanı Şinasi Altıner ise kendi dönemindeki enerji politikalarını, Türkiye’nin şu andaki durumu ile karşılaştırarak geçmişte bazı yatırımların ve kararların daha zor alındığını, karar alma süreçlerinin çok ağır işlediğini; günümüzde ise bu işlemlerin daha hızlı ve kamuoyunun daha fazla bilgilendirecek şekilde yapıldığını dile getirdi.

    Bir diğer önemli sunum ise Prof. Dr. Necdet Pamir’den geldi. Pamir, hükümetin enerji politikalarını tarihte yaşanan örnekleri de ele alarak sert bir biçimde eleştirdi. Özellikle enerji politikalarında dışa bağımlılığın azaltılması gereği üzerinde duran Pamir, bağımlı teknolojilere yatırımın devam ettiğini dile getirdi.

    Günün ikinci paneli ise “Fosil Yakıtlar” konusunda gerçekleştirildi. Bu konuda 2 konuşmacı; Elektrik Üretim A.Ş. – EÜAŞ Genel Müdürü Sefer Bütün ve BOTAŞ İdare İşler Müdürü Mehmet Gökalp Özkök, TÜRÇEK Yönetim Kurulu Başkanı Doç.Dr. Barbaros Gönençgil’in yönetiminde gençlerle buluştu.

    Sefer Bütün, EÜAŞ hakkında kısa bir bilgilendirme yaptıktan sonra Türkiye’de EÜAŞ tarafından işletilen, kurulu mevcut enerji santralleri hakkında bilgilendirmede bulundu. Katılımcılar yapılmakta olan ve planlanan enerji yatırımlarıyla birlikte Türkiye’nin mevcut enerji potansiyeli hakkında da ilk ağızdan bilgilenmiş oldu.

    Mehmet Gökalp Özkök ise panelde mevcut petrol boru hatları ve planlanan hatlarla ilgili bilgilendirmede bulundu. Petrol boru hatlarının döşenmesi süreci çevresel etkileri konusuna da değinen Özkök, petrol boru hatlarının güvenlik riskleri ve önlemler hakkında bilgi verdi.

  • Türkiye’nin enerji talebini karşılayan Enerji santrallerinden olan “Hidroelektrik Santraller” paneline Hidrolik Santraller Daire Başkanlığı Ar- GE Müdürü Halil Kemal konuşmacı olarak katıldı. Türkiye’nin mevcut enerji arzında hidrolik Santrallerin yeri, yapımı süren ve yatırımı planlanan santrallerle ilgili bilgilendirmenin yapıldığı panelde hidrosantraller – çevre ilişkisi de ele alındı.
    İlk gün Greenpeace Genel Direktörü Uygar Özesmi’nin “ Kral Çıplak: İklim Değişikliği ve Enerji” söyleşisi ile tamamlandı.
    7.AKASYA Zirvesi’nin ikinci günü çok önemli bir konunun işlendiği panelle başladı: “Nükleer Enerji”. Nükleer Enerji konusunda Prof. Dr. Şarman Gencay ve Greenpeace’den Hilal Atıcı konuşmacı olarak yer aldı.

    Şarman Gencay, nükleer enerjinin dünyadaki uygulamalarından, mevcut durum ve diğer ülkelerin nükleer yatırım planlarından bahsederken, Türkiye’nin nükleer enerji konusundaki politikasının yetersizliğini de dile getirdi. Nükleer konusunda taraf olduğunu ancak mevcut kanun ile nükleer enerjiye HAYIR dediğini belirtmesi katılımcıları şaşırtan vurgu oldu.

    Hilal Atıcı ise nükleer santrallerin riskleri ve tehlikeleri konusunda bilgi verdi. Çernobil kazası özelinde, santrallerdeki olası kazalar konusunda Greenpeace’in yaptığı çalışmaları katılımcılarla paylaşan Atıcı, Greenpeace’in alternatif önerilerini ortaya koydu. Greenpeace’in dışa bağımlı enerji politikalarından vazgeçilmesi gerektiği önerisinin yanında enerji planlarında doğalgaza da yer vermesi panelde şaşırtıcı olan diğer bir konu oldu.

    Günün ikinci paneli “Alternatif Enerji Kaynakları” konusunda yapıldı. Panelde, yenilenebilir enerji kaynakları, biyodizel, biyogaz konusunda Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, alternatif enerji yatırımları konusunda Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) adına Meltem Gülsoy, rüzgar Enerjisi konusunda ATAMER GRUP Yönetim Kurulu Başkanı Metin Atamer konuşmacı olarak katıldı.
    Filiz Karaosmanoğlu, yenilenebilir enerjiler konusunda genel bir bilgilendirme yaparak, biyodizel, biyogaz uygulamaları konusunda bilgi verdi. Türkiye’de biyodizel ve biyogaz uygulamalarının tarihçesi, mevcut durum ve geleceğe yönelik planlamaları detaylandıran Karaosmanoğlu, Türkiye’nin bu konularda daha fazla atılım yapması gerektiğini dile getirdi.

    Meltem Gülsoy, TSKB’nin alternatif enerji yatırımları ile ilgili desteklerini ve örnek yatırımları dile getirerek, Türkiye’deki alternatif enerji yatırımlarının mevcut durumunu da ele aldı.

  • Metin Atamer ise Türkiye’nin rüzgar enerjisi potansiyelini ve geçmişten günümüze rüzgar enerjisi yatırımlarını değerlendirerek, gelecek yatırım modellerinden bahsetti.

    AKASYA 7 boyunca panellerde konuşulan konuları burada özetlemeye çalıştım. Paneller dışındaki ayrıntıları da şöyle bir özetlersek eğer şunları söyleyebiliriz:

    AKASYA Zirveleri’nin en önemli iki unsuru bu zirvede de göze çarpmaktaydı. AKASYA Zirveleri yönlendiren ve bir taraf olmaktan ziyade tarafları bir araya getiren, katılımcılarla konuşmacıların soru – cevap çerçevesinde tartıştıkları, katılımcıların doğruya kendilerinin ulaşmasını sağlayan demokratik bir ortam yaratmaktadır. Bu sayede karşıt görüşler rahatlıkla fikirlerini dile getirebilmektedir. Ayrıca farklı disiplinlerden konuşmacı ve katılımcıların Zirve’de yer alması, AKASYA Zirvelerinin güçlü yönlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

    AKASYA 7’de ön plana çıkan diğer unsur ise ENERJİ sektöründe yer alan en üst düzey isimlerin bir araya gelmesidir. Enerji Bakanı, Enerji Bakanlığı bürokratları, özel sektör temsilcileri ve bilim adamları Zirve boyunca katılımcıları bilgilendirdiler.
    Söylemeden geçmemek lazım, diğer zirvelerde olduğu gibi bu yıl da ürün bazında sponsorluklar yer almıştı. 3 gün boyunca panel aralarında birçok ürün sunuşu ile katılımcıların yorgunluğu giderilmeye çalışıldı.

    Başta, “ Önceliğimiz Çevre” diyerek çevresel yatırımlara destek veren AKASYA 7 Zirvesi’nin ana sponsoru Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) olmak üzere diğer sponsorumuz Mars Lojistik, mekan Sponsoru Sabancı Üniversitesi ve ürünleriyle Zirveye destek veren diğer tüm kuruluşlara buradan teşekkür ediyorum.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu