YUKARI

Yazarlarımız

Yazar: Kerem Ateş | Eklenme Tarihi: 20 Mart 2008

Örgütlenme ve Çevrecilik

  • Örgütlenme hakkı, Anayasanın bireylere sağladığı haklardan biridir. Örgütler ya da örgütlü yapılar ise belli bir amaç edinmiş insanların bir araya gelerek oluşturdukları organizmalardır. Türkiye’de sivil toplum örgütleri son yıllarda önemli aşamalar kaydetmişlerdir.

    Ülkemizde çevreci sivil toplum örgütlenmelerinin temeli 1960’lı yıllara kadar gitmektedir. 1960 yıllarda önce Yeşil Ormancılar Derneği arkasından Türkiye Tabiatını Koruma Derneği ve 1972 yılında da Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu kurulmuştur.

    1992 yılında yapılan Rio Zirvesi ile çevre sorunları küresel anlamda kamuoyuna taşınmış, çevre sorunlarının sınırları olmayan, yerelde ülkelerin çabaları ile ama genel manada küresel girişimlerle önlenebileceği olgusu ortaya çıkmıştır. Rio Zirvesi ile çevre kamuoyu gündeminde daha fazla yer edinmiş, birbiri ardına sivil toplum örgütleri kurulmaya ve çalışmaya başlamıştır.

    2000’li yıllara doğru teknolojik gelişmelerin de etkisiyle, internetin ve dolayısıyla haberleşme ağının yaygınlaşması yeni işbirliklerinin sanal ortamlar da dahil olmak üzere gelişmesini tetiklemiştir. Yeni bir kavram olan işbirliği ağları kurulmaya başlamıştır. Ağlar aracılığıyla kuruluşlar birbirlerini güçlendirmekte, ağlar arası işbirlikleri ile ulusal ya da uluslararası ortak çalışmalar geliştirilmektedirler.

    TÜRÇEK 2004 yılından itibaren kurumsal kapasite artırımı ve işbirliği ağı çalışmalarına yönelmiştir. İlk olarak uzun süredir çalışmalar yaptığı Karadeniz Bölgesi’nde proje uygulamıştır. Doğu Karadeniz Bölgesi’nde uygulanan projeyle yerel sivil toplum örgütlerinde kurumsal kapasitelerinin artırımına yönelik eğitimler düzenlenmiş, teknik alt yapı eksiklikleri giderilmeye çalışılmış ve proje sonucunda Türkiye’nin ilk doğa koruma federasyonu olan Karadeniz Doğa Koruma Federasyonu (KARDOĞA) kurulmuştur. KARDOĞA Federasyonu ilk iş olarak doğal yaşlı ormanlara dikkat çekmek amacı ile ortak kampanya yürütmüştür.

    KARDOĞA Federasyonu deneyimi sonrasında İç Anadolu Bölgesi’nde sulak alanların korunması temel hedefli, gene çevre konusunda çalışan yerel sivil toplum örgütlerine yönelik olarak kapasite artırım projesi uygulanmış ve proje sonucunda İÇDOĞA Federasyonu kurulmuştur. İÇDOĞA Federasyonu da sulak alanlara ve sazlıklara dikkat çekmek amacı ile kampanya yürütmektedir.

    2008 yılı ocak ayı itibarı ile TÜRÇEK 3. örgütleme projesini Güney Marmara Bölgesi’nde yürütmeye başlamıştır. MARDOĞA: Marmara Bölgesinde İletişim ve İşbirliği Ağı projesine Balıkesir, Bursa, Kocaeli, Yalova’dan sivil toplum örgütleri katılmaktadır. Proje kapsamında suyun tasarruflu kullanımı konusunda bir kampanya yürütülmeye başlanacaktır. Proje sonunda ise Marmara Doğa Koruma Federasyonu - MARDOĞA Federasyonu kurulması öngörülmektedir.

    Ağlar ve işbirliği ortaklıkları hem sivil toplum örgütlerinin daha da güçlenmesini, hem de özellikle kamuoyu yaratmada güçlü olmayı sağlamaktadır. Ulusal ve uluslararası işbirliği ağlarının önemi her geçen gün artmaktadır.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu