YUKARI

Yazarlarımız

Yazar: Nuran Talu | Eklenme Tarihi: 01 Ekim 2007

İş Dünyasının Sürdürülebilir Kalkınma Politikaları

  • 21. yüzyılda hedeflenen makroekonomik politikalar çerçevesinde, ekonomik büyüme ve istihdam artışının özel sektör eliyle gerçekleştirilmesinin esas olması, (Dokuzuncu Kalkınma Planı) sürdürülebilir kalkınma yaklaşım ve politikaların uygulanmasında Türkiye’de, özel sektörün vazgeçilmez ve hatta başat bir rolü olduğunu açıkça su yüzüne çıkarmıştır.

    Bu koşullarda, kamu kesiminin yasal/kurumsal düzenlemeler ve uygulama düzeneklerinin kurulması kanalıyla özel sektöre sağlayacağı elverişli ortam vazgeçilmez ise de, Türkiye’de sürdürülebilir kalkınma anlayışının sektör politikaları ile bütünleştirilmesi noktasında, uygulamaların en çok iş dünyası tarafından gerçekleşeceği beklenmektedir. Bu açıdan bakıldığında, sürdürülebilir kalkınma uygulamalarında iş dünyasının katılımını artırıcı model ve mekanizmaların geliştirilmesi/teşvik edilmesi önemlidir.

    Hatırlanacağı üzere 2002 yılı Johannesburg Dünya Zirvesinin temel hedeflerinden biri de, iş dünyası ve sanayinin sürdürülebilir kalkınma çalışmalarına katılımı olmuştur. Zirveden çıkan kararlar doğrultusunda Türkiye’de de sürdürülebilir kalkınmanın kilit aktörlerinden olan özel sektörün yeni bakış açıları ile bu alanda birçok çalışmayı başlattığı ya da geliştirmekte olduğu gözlenmektedir. Türk iş dünyası bir yandan yer aldığı sektörde ekonomik sürdürülebilirliğini sağlarken ve yeni küresel koşullar çerçevesinde ulusal ve uluslararası rekabet ve üretim gücünü arttırma noktasında faaliyet gösterirken, öte yandan çevresel ve sosyal sorumluluk anlayışıyla yeni uygulamalar içerisinde yer almaya başlamıştır.

    Çevresel sorumluluklar bağlamında; özel sektör firmalarında çevreye duyarlı yaklaşımların benimsenmesi amacıyla seçilen üretim teknolojilerinde ve atık yönetiminde farklı yeni uygulamalar gündeme gelmiş, çağdaş “Çevre Yönetim Sistemleri” firma yönetimleri ile entegre edilmeye başlanmıştır. Türkiye’de ISO 14001 Çevre Yönetimi Sistemi, EMAS-Çevre Yönetim ve Denetleme Sistemi, Eko – Etiket ve ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemlerini uygulayan işletmelerin sayısı giderek artmaktadır.

    Söz konusu çevre yönetimi sistemleri; enerjinin, suyun ve diğer hammadde kaynaklarının üretimde etkin ve verimli kullanımını sağlayarak, atıkların kaynağında en aza indirilmesini ve mümkün olduğunda yeniden kullanılmasına el vererek, özellikle, KOBİ’lerde maliyetlerin düşmesine fırsat sağladığı gibi çevresel kaynakların da daha duyarlı kullanılmasını sağlamaktadır.

    Örneğin, sanayi sektöründe, enerjiye ilişkin tesislerde ISO 14001 çevre yönetim sisteminin kurulması çevresel performansın planlı ve programlı bir şekilde sürekli gelişimini sağlayacaktır. Bu sistemle mevcut yada potansiyel çevre riskleri daha sistematik bir şekilde azaltılacağı ve kaynakların daha akılcı kullanılabileceği düşünüldüğünde maliyetlerin de azalması mümkün olacaktır.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu