YUKARI

Yazarlarımız

Yazar: Kerem Ateş | Eklenme Tarihi: 30 Ekim 2007

Gençlerin Sivil Topluma Katılım Sorunları

  • Sivil toplum kuruluşları denildiği zaman aklımıza ilk olarak dernekler ve vakıflar gelmektedir. Son yıllarda dernekler kanununun değişimi ve örgütlenme bilincinin artması ile sivil toplum kavramının içi farklı yapılarla dolmaktadır. Gençlerin sivil toplum örgütlenmelerine bakış açıları nelerdir? Biraz bunu irdeleyelim.

    TÜRÇEK ile Sabancı Üniversitesi’nin ortak düzenlediği AKASYA Zirveleri’nde her yıl bu sorunun farklı bileşenlerini ele alan çalıştaylar düzenliyorum. Bu çalıştaylarda elde ettiğim izlenimleri paylaşmak istiyorum:

    • Gençler sivil toplum kuruluşlarının yeterince şeffaf yönetilmediklerinden şikayetçiler.
    • Bir sivil yapılanmaya katıldıklarında sözlerine değer verilmediğini, benimsenmediklerini ve kendilerini yabancı hissettiklerini dile getirmektedirler.
    • Yine büyük çoğunluk sivil toplum kuruluşlarının amaçları dışında çalışmalar yaptıklarını; yönetici kademelerinin ya da kuruluş başkanının sivil toplum kuruluşunu bir atlama tahtası olarak kullandığını, kendi çıkarları için yönlendirdiğini belirtmektedir.
    • Ailelerin özellikle 12 Eylül askeri müdahalesi sürecinde yaşanan olumsuzluklar nedeniyle gençleri STK’lardan uzak tutması da en önemli etkenlerden biridir.
    • Bazı STK’ların gençleri bedava iş gücü olarak görmesi ve bu şekilde davranması gençleri sivil toplum kuruluşlarından uzaklaştırmaktadır.
    • Gençlerin yapılan çalışma ve etkinliklere heyecanla başladıkları ama sonrasında STK’nın davranış biçimi nedeni ile uzaklaşmaları da bir diğer gerçektir.

    Bu maddeleri daha da çoğaltabiliriz. Ama yukarıdaki başlıkları incelersek iki temel noktaya dikkat çekebiliriz. Birincisi gençler sivil toplum örgütlenmelerine aile vb. etkenler nedeniyle şüphe ile yaklaşıyor. İkinci temel noktaysa STK’ların tutumu. Aile, çevre ve yaşanan olumsuz tecrübeler sebebiyle sivil toplum kuruluşlarına mesafeli duran gençler bu kuruluşların hatalı tutumları nedeni ile de iyice uzaklaşmaktadırlar. Sonuç olarak, günümüzde hala STK’larda gençler yeterince yer almamakta, var olan gençler de yeterince seslerini duyuramamaktadırlar.

    Yine de gençler olarak, sivil toplum kuruluşlarının bizlerin desteğine önemli ölçüde ihtiyaçları olduğunu düşünerek kendi çalışma alanımıza ve ilgimize uygun sivil toplum kuruluşlarını desteklemeli, gönüllü olarak çalışmalarında yer almalıyız. Ancak buna karşılık olarak da STK’ların yapılarına acilen çeki düzen vermeleri ve gençlerin katılımını teşvik edici bir rol üstlenmeleri şarttır.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu