YUKARI

TSKB'den Haberler

Eklenme Tarihi: 11 Nisan 2019

TSKB Yılın Düşük Karbon Kahramanı Oldu

  • Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği tarafından düzenlenen 6. İstanbul Karbon Zirvesi 9 Nisan'da gerçekleşti. Zirve kapsamında, önceki yıllarda olduğu gibi, "Düşük Karbon Kahramanları" ödüllendirildi. Türkiye'nin ilk karbon-nötr bankası TSKB, yılın Düşük Karbon Kahramanlarından biri oldu. Finanse ettiği 290 yenilebilir enerji, 141 kaynak ve enerji verimliliği projesiyle karbon salımının azaltılmasına yıllık olarak 13 milyon ton katkı sağlayan bankanın konuya ilişkin çalışmalarını anlatan TSKB Mühendislik ve Teknik Danışmanlık Müdürü Kadir Sancar, "İklim değişikliği ile mücadele alanında desteklediğimiz projelerle yıllık olarak 13 milyon ton CO2 salım azaltımına katkı sağlıyoruz. TSKB olarak önümüzdeki dönemde de ülkemizin düşük karbonlu ekonomiye geçişini destekleyeceğiz" dedi.

    Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın desteğiyle bu yıl altıncı kez düzenlenen İstanbul Karbon Zirvesi, 9 Nisan'da İstanbul Teknik Üniversitesi'nin tescilli yeşil yerleşkesinde gerçekleştirildi. Bu yılki teması karbon ticareti ve iklim değişimiyle mücadele olan zirvede, Düşük Karbon Kahramanları da ödüllendirildi. Düşük karbonlu ve daha verimli bir üretim için finansal destek ve teknik danışmanlık sağlayan TSKB, bu çalışmalarıyla yılın Düşük Karbon Kahramanı ödülüne layık görüldü. 2005 yılında kurduğu çevre yönetim sistemiyle tüm iç çevresel etkilerini ölçmeye ve yönetmeye başlayan TSKB, 2008 yılından bu yana "Karbon-Nötr Bankacılık Projesi" kapsamında sera gazı emisyonlarını azaltma amaçlı pek çok proje hayata geçirdi.
     
    TSKB'nin, organizasyonun ilk yıllarından itibaren destekçileri arasında yer aldığı 6. İstanbul Karbon Zirvesi'nin ilk oturumu "Yeşil Ekonomi: İklim Finansmanı ve Karbon Piyasası" TSKB Sürdürülebilirlik Danışmanlığı TSKB Escarus Genel Müdürü Kubilay Kavak'ın moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Oturumun konuşmacıları arasında yer alan TSKB Mühendislik ve Teknik Danışmanlık Müdürü Kadir Sancar, TSKB'nin geleceği tüketmeden üretenlerin yanında olduğunu ve "Karbon-Nötr Bankacılık Projesinin" TSKB için geleceğe olan yatırımı ifade ettiğini belirtti. Sancar sözlerine şöyle devam etti: ''Bugün Bankamızın kredi portföyünün yaklaşık %73'ü direkt olarak sürdürülebilirlik yatırımlarının finansmanından oluşuyor. Global fon sağlayıcılarımızla kurduğumuz yakın işbirliği ve deneyim paylaşımı ile Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınmasına etkin rol oynuyoruz. ''
     
    Sancar,dünyada enerji sektörü kaynaklı sera gazı emisyonunun geldiği noktayı işaret ederek, emisyonların 2018 yılında 2017 yılına göre %1,7 arttığını ve son 15 yılda enerji üretim kaynakları arasında yenilenebilir enerjinin %10'a ulaştığını belirtti.
     
    İklim değişikliğinin etkileri ve dünya ekonomisi üzerinde yarattığı maliyetten de bahseden Sancar sözlerine şöyle devam etti: "İklim yatırımları portföyümüzün en önemli kalemini yenilenebilir enerji projeleri oluşturuyor. Bugün gelinen noktada Banka olarak, 290 adet yenilebilir enerji projesi finanse ettik. Kurulu gücü 6.066 MW olan bu projelerle Türkiye toplam yenilenebilir enerji kurulu gücünün %14'ünün finansmanında yer aldık. Enerji verimliliği alanında ise bugüne kadar 84 projeye finansman sağladık.Bunun yanı sıra destek verdiğimiz 57 kaynak verimliliği projesiyle de doğal kaynakların korunması, daha az atık oluşturulması, atıkların tekrar kullanılabilmesi ve daha az karbon salımı oluşturarak maliyetlerin düşürülmesini hedefliyoruz.Bu projelerle yıllık olarak 13 milyon ton CO2 salım azaltımına katkı sağladığımızı memnuniyetle söyleyebiliriz. TSKB olarak önümüzdeki dönemde de ülkemizin düşük karbonlu ekonomiye geçişini destekleyeceğiz."

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu