YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 07 Mart 2018

Arçelik'ten cinsiyet eşitliği için Eşit Sözlük

  • "Dil sürçer, sözlük eşitler” diyen Arçelik'in Eşit Sözlük uygulaması, cinsiyetçi ve ayrımcı ifadelerin eşitlikçi karşılıklarını öneriyor.

    İletişimde eşitlikçi mesajların yaygınlaşması, fırsat eşitliği konusunda farkındalık yaratılmasında önemli bir rol oynuyor. Geçtiğimiz yıl Borusan'ın ayrımcı dil kullanımına dikkat etmek amacıyla Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi ile birlikte hazırladığı İş Yaşamında Ayrımcı Dil ve Davranışlardan Kaçınma Rehberi, bu anlamda önemli bir açığı kapamıştı.

    Aynı yolda ilerleyen Arçelik, işin içine teknoloji de katarak Eşit Sözlük adlı bir uygulama geliştirdi. "Dil sürçer, sözlük eşitler” sloganını benimseyen Eşit Sözlük, cinsiyetçi ve ayrımcı ifadeler kullanıldığında, eşitlikçi öneriler sunuyor. Böylece, farkında olmadan kullanmayı alışkanlık haline getirdiğimiz ifadeleri bize tekrar düşündürerek ayrımcılığın önlenmesi konusunda yol göstermeyi amaçlıyor.

    Mobil cihazların yanı sıra bilgisayarlarda da kullanılabilecek Eşit Sözlük uygulaması,cinsiyetçi, kadını veya erkeği küçümseyen, dilde ayrımcılık yaratan ifadelere karşılık eşitlikçi bir dil yaratmak adına kullanıcılara yol gösteriyor. Sözlükte yer alan öneriler, İş Yaşamında Ayrımcı Dil ve Davranışlardan Kaçınma Rehberi'ni de hazırlayan Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi ve KOÇ-KAM Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin destekleriyle hazırlandı.


    Arçelik "Adam gibi adamlar, bayan yanı koltuklar, boyundan büyük işlere kalkışan hamurlu parmaklar… Eşitsizliği yaratan senin dilin! Dur demek de artık senin elinde. Hemen Eşit Sözlük Klavye uygulamasını yükle, sen de dilini #Eşitle!" diyor...

    Eşit Sözlük'te şu anda 500 kelime var fakat uygulama kullanıcıların katkılarına açık. Uygulamayı mobil cihazları ve bilgisayarlarına indiren kullanıcılar, cinsiyetçi buldukları ifadeler konusunda önerilerde bulunabilecek. Bu kelimeler uzmanlar tarafından değerlendirilmelerinin ardından, Eşit Sözlük klavyesine eklenebilecek. Böylece uygulamadaki sözcük sayısı zamanla artacak. 

    Eşit Sözlük uygulamasıyla ilgili olarak Cumhuriyet gazetesinden Şehriban Kıraç'a bilgi veren bilgi veren Arçelik Türkiye Genel Müdürü Can Dinçer, cinsiyetçi dil kullanımının farklı dillerde olmasından hareketle, Eşit Sözlük projesini faaliyet gösterdikleri diğer ülkelere de uygulamak istediklerini belirtti. Dinçer, Türkiye’de de kurumların talep etmesi halinde uygulamayı onlara da ücretsiz verebileceklerini de vurguladı. (Şirket bilgisayarlarındaki Eşit Sözlük'ün Word ve Outlook yazılımlarını kullanmak isteyen firmalar destek@esitsozluk.com adresinden talepte bulunabilirler.)

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu