YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Eklenme Tarihi: 17 Nisan 2024

Dünyanın en yeşil 3 şehri

  • Küresel Destinasyon Sürdürülebilirlik Endeksi, Göteborg, Oslo ve Glasgow’u dünyanın en yeşil şehirleri olarak sıraladı.

    Dünyayı daha yeşil ve sürdürülebilir hale getirmek için çaba gösteren şehirler, çevre politikalarıyla öne çıkıyor. Küresel Destinasyon Sürdürülebilirlik Endeksi'nde üst sıralarda yer alan Göteborg, Oslo ve Glasgow gibi şehirlerin, çevresel sürdürülebilirliğe nasıl katkıda bulunduklarına birlikte göz atalım...

    Göteborg, İsveç
    İsveç'in batısında yer alan Göteborg, uzun yıllardır sürdürülebilirlik konusunda lider. Şehir, 2016'dan 2021'e kadar her yıl bu endekse liderlik etmiş ve Lonely Planet tarafından 2021'de dünyanın en iyi sürdürülebilir şehir konaklaması olarak seçildi. Göteborg'un başarısının arkasında, % 95 oranında yenilenebilir enerjiyle çalışan toplu taşıma sistemi yatıyor. Bu, çoğunlukla elektrikli otobüslerden oluşan bir filo anlamına geliyor. Ayrıca şehirdeki otellerin neredeyse % 90'ı çevre sertifikalı. Göteborg aynı zamanda 2030 yılına kadar iklim açısından nötr hale gelmeyi hedefleyen Avrupa Birliği'nin 100 şehrinden biri. Bu hedef doğrultusunda, şehrin altyapı ve enerji kullanımı sürekli olarak iyileştiriliyor ve karbon emisyonları azaltılıyor.

    Oslo, Norveç
    2019 yılında Avrupa'nın ‘Yeşil Başkenti’ seçilen Oslo, sürdürülebilirlik alanında önemli adımlar atan bir diğer İskandinav şehri. Oslo'nun ulaşım altyapısı, 270 şehir bisikleti istasyonu ve 5.000 elektrikli araç şarj istasyonu ile dikkat çekiyor. Şehir ayrıca elektrikli scooter kullanımını teşvik ediyor ve % 63'ü ormanlık alanlar olmak üzere, şehir alanının büyük bir kısmını yeşil alanlar kaplıyor. Oslo, bu yeşil alanları korumak ve genişletmek için sürekli çalışmalar yaparak, şehir sakinlerine sağlıklı bir yaşam alanı sunmayı amaçlıyor. Bu, Oslo'yu hem yaşanabilir hem de çevresel açıdan çekici kılan bir şehir haline getiriyor.

    Glasgow, İskoçya
    ‘Sevgili yeşil alan’ anlamına gelen, Galce 'Glaschu' kelimesinden adını alan Glasgow, çevresel mirasını modern sürdürülebilirlik çabalarıyla pekiştiriyor. Glasgow özellikle 2023'te düşük emisyon bölgesi oluşturarak hava kirliliğini azaltma konusunda önemli bir adım attı. Şehir ayrıca elektrikli araçlar için şarj istasyonları kurdu ve enerji tasarruflu akıllı LED sokak lambaları yerleştirdi. Bisiklet kullanımını teşvik etmek amacıyla yeni bisiklet yolları ve kiralama programları da devreye alındı. Glasgow, şehirdeki 90'dan fazla park ile yeşil alan konusunda da zengin. Bu parklar, şehrin genelindeki yaşam kalitesini artırıyor.

    Diğer şehirlere ilham veriyorlar
    Göteborg, Oslo ve Glasgow gibi şehirlerin uyguladığı politika ve projeler, diğer şehirlere de ilham veriyor. Çevre dostu ulaşım seçenekleri, enerji verimliliği ve yeşil alanların korunması gibi alanlarda attıkları adımlar, bu şehirleri sadece yaşanabilir kılmakla kalmayıp aynı zamanda gelecek nesillere daha temiz ve sağlıklı bir dünya bırakma konusunda önemli rol oynuyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu