YUKARI

İklim Değişikliği

Eklenme Tarihi: 29 Şubat 2024

Antarktika'da Türkiye büyüklüğünde buz eridi

  • Yapılan bir araştırma, Antarktika'da buz tabakalarının tahmin edilenden daha kısa sürede eriyebileceğini ortaya koydu.

    Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sorumluluğunda, TÜBİTAK MAM (Türkiye Bilimsel Ve Teknolojik Araştırma Kurumu Marmara Araştırma Merkezi) Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda yapılan 8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi devam ediyor. Küresel iklim değişikliğinin sonuçlarından biri olan kutup bölgelerinde bulunan buzulların hızla erimesi konusuna da dikkat çekmek isteyen ekip, buzulda bulunan binlerce yarıktan birkaçının içerisine girerek erimelerin derinliğini ve hızını gözlemledi. Horseshoe Adası üzerinde bulunan Shoesmith buzulunda gerçekleştirilen çalışmalar, iklim değişikliğinin izlerini net bir şekilde ortaya koydu. 8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi Lideri Prof. Dr. Ersan Başar, buzul yarıklarından içeri girerken erimenin şiddetini ve yoğunluğunu birlikte gördüklerini belirterek, "Buzun katmanları arasında ısınma sebebiyle tabakalarda çok ciddi erime var. Bunlar, Antarktika'da son dönemlerde sürekli bizim karşılaştığımız durumlar" dedi.

    "Buzullara iyi bakılması lazım"
    Prof. Dr. Ersan Başar, Antarktika'nın iklim değişikliğinden en çok etkilenen yerlerden olduğunun altını çizerek şunları söyledi: "İklim değişimi dünyamızın her yerinde etkili bir şekilde görülmeye başladı. Maalesef, Antarktika'da bütün buzullarda bunu görebiliyoruz. Yine Arktik de etkilenmiş bir bölge. Buzullar bir gün biterse bu, belki dünyanın sonu olabilir. Bu buzullara çok iyi bakılması lazım. Buzulların erimesi küresel ısınmayla direkt ilişkili bir konu. İklim değişiminin en önemli kanıtlarından biri buzulların erimesi.” Milyonlarca yıl önce oluşmuş buzulların küresel ısınmayla birlikte iklim değişiminin sonucunda hızla eridiğini vurgulayan Başar, dünyanın geçmişinin ve her şeyin buzulların içinde saklı olduğunu belirterek, "Milyonlarca yıl önce olan atmosferik olaylar, bugünkü şartlardaki canlı yaşam bu buzlar içinde saklı bulunuyor. Eğer bir gün bu buzları anlayabilirsek derinliklerine ulaşıp oradaki gizemi çözebilirsek, hayatın gerçeklerini daha iyi anlayabileceğiz" şeklinde konuştu.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu