YUKARI

Çevre Koruma

Eklenme Tarihi: 04 Ekim 2023

Bulutlarda mikroplastik izlerine rastlandı

  • Japonya'da yapılan araştırma, bulutlarda insan sağlığına zararlı mikroplastiklerin bulunduğunu gösterdi.

    Son yıllarda dünya üzerinde plastik kullanımı oldukça artmış durumda. Ancak bu durum, doğaya zarar verdiği gibi yaşamı da tehdit ediyor. Mikroplastikler, 5 mm'den daha küçük plastik parçacıklara deniyor ve bu parçacıklar nedeniyle özellikle deniz yaşamı ciddi şekilde etkilenebiliyor. Son araştırmalar, Avrupa nehirlerinden gelen mikroplastiklerin Arktik denizlerine doğru yol aldığını göstermişti.

    Dokuz farklı polimer türüne rastlandı
    Japonya'da yapılan araştırma, bulutlarda insan sağlığına zararlı mikroplastiklerin bulunduğunu gösterdi. Japonya'nın Waseda Üniversitesi’nde yapılan çalışmada bulutlarda mikroplastiklerin varlığı araştırıldı. Çalışmada Fuji ve Oyama dağlarından 1300 ile 3776 metre yükseklikteki bulutlardan örnek toplayan araştırmacılar, bu numuneleri ileri görüntüleme teknikleriyle inceledi. Örneklerin incelenmesinin ardından bulutlarda dokuz farklı polimer türüne rastlandı.

    Mikroplastikler her yerde
    Bulutlardaki su buharının her litresinde ortalama 6.7 ila 13.9 mikroplastik parçanın olduğunu belirleyen araştırmacılar, bu durumun iklimi etkileyebileceğinin altını çizdi. Araştırmacılardan Hiroşi Okoçi konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Plastik hava kirliliği' sorunu ele alınmazsa iklim değişikliği ve ekolojik riskler meydana gelebilir ve gelecekte çevreye geri dönüşü olmayacak şekilde ciddi zarar verebilir. Bununla birlikte, insanların mikro plastikleri yiyecek ve su yoluyla tükettiği ve onları soluduğu biliniyor. Mikro plastiklerin vahşi hayata zarar verdiği belirlenirken, laboratuvar deneylerinde insan hücrelerine olan kötü etkisi gözlemlenmişti.”

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu