YUKARI

Çevre Koruma

Eklenme Tarihi: 27 Nisan 2023

Rakamlarla plastik kirliliği

  • Hayatı kolaylaştıran bir malzeme olan plastik. insanlığın en büyük çevre sorunu haline geldi. Şok edici plastik istatistiklerine göz atın!

    Dünya çapında yılda 300 milyon ton plastik üretiliyor
    İlk plastik ürünün pazara sunulduğu 1907’den bugüne durdurulamayan bir hızla büyüyen plastik üretimi bugün dünya çapında insanlığın toplam kütlesinin üçte ikisine ulaştı. Dikkatsiz plastik kullanımımız ve tüketimimiz nedeniyle her yıl yaklaşık 300 milyon ton plastik üretmeye başladık. Bu ürünlerin yüzde 60’ı doğal çevre ve çöplüklerde birikiyor.

    ABD her yıl kişi başına 130 kg’lık plastik üretiyor
    Dünyanın en büyük plastik kirleticisi ABD’nin üretimi, Çin'in neredeyse iki katı ve Avrupa Birliği'ndeki tüm ülkelerin toplamından daha fazla. ABD yılda 42 milyon metrik ton plastik atık üretiyor ve her yıl bu atığın tahmini olarak 1.13-2.24 milyon metrik tonu okyanuslara ve çevreye sızıyor.

    Okyanuslara karışan plastik miktarı her yıl 8 milyon ton
    Dünya okyanus yüzeyinin neredeyse yüzde 40’ı plastik atıklarla kaplı. Bilim insanları, plastik tüketimimiz ve davranışlarımızın böyle devam etmesi durumunda 2030'da okyanuslarda balıktan çok plastik olacağı konusunda uyarıyor.

    Her yıl 100 bin hayvan plastiğe dolanarak ölüyor
    Plastik şişeler, kaplar ve hatta yüz maskelerinden oluşan enkazın yanı sıra, her yıl 500 bin ile bir milyon ton arasında hayalet balıkçılık ekipmanı (kaybolan, terk edilen veya balıkçılar tarafından bırakılan ekipman) okyanusa giriyor. Bu sorun, her yıl en az 100 bin deniz hayvanının çöplere dolanarak, boğularak veya kapana kısılarak açlıktan ölmesine neden oluyor.

    Her hafta ortalama 5 gram plastik yutuyoruz
    Hayvanların bilmeden yuttukları plastik atıklar ve mikroplastikler besin zincirinin tepesinde duran insanı da etkiliyor. 2019 Reuters bilgi grafiğine göre, insanlar her hafta yaklaşık beş gram plastik tüketiyor.

    Plastikler ABD’de 2030'a kadar kömürden fazla sera gazı salımı yapacak
    Plastik kirliliği, çevreye atılan ve çürümeye bırakılan atıklardan daha fazlasını ifade ediyor. Plastik üretimi, hava kirliliği ve küresel ısınmayı önemli ölçüde tetikliyor. ABD’de plastik üretimi şu anda her yıl 232 milyon metrik ton sera gazı üretiyor. Bu da 116.5 gigawatt kömürlü termik santrale eş değer. Araştırmalara göre; bu üretim 2030 yılına kadar ülkedeki kömürlü termik santralleri geride bırakacak.

    Koronavirüs okyanusa 25 bin 900 ton plastik kirliliği ekledi
    Pandemi süresince takılan yüz maskeleri, eldivenler ve dezenfektan şişeleri 193 ülkede tahminen 8.4 milyon ton plastik atığın oluşmasına neden oldu ve bunun 25 bin 900 tonu okyanusa sızdı. Bu rakamın 2000’den fazla çift katlı otobüse eş değer olduğu da eklenen bilgiler arasında yer alıyor.

    Makalenin orijinalini Earth.org’da bulabilirsiniz.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu