YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Eklenme Tarihi: 03 Mart 2023

Deprem sonrası teknolojinin 7 yenilikçi kullanımı

  • Kahramanmaraş’ta yaşanan depremler sonrasında teknolojinin, farklı alanlarda bu zorlu sürece destek verdiği görüldü.

    Dünya Ekonomik Forumu, teknolojinin deprem sonrası kullanımının çok yönlü faydalar yarattığını belirten bir makale yayınladı. Makalede, teknolojinin yenilikçi kullanımları şöyle özetleniyor:

    • Hayati bilgileri paylaşmak ve destek organize etmek için sosyal medyanın yoğun kullanıldığı görüldü.

    • Mahsur kalanların, telefonlarından dikkat çekmek için kullanabilecekleri tiz düdük uygulaması geliştirildi.

    • META’nın bireylerin aile ve arkadaşlarına güvende olduklarını bildirmelerini sağlayan güvenlik kontrolü özelliği yoğun olarak kullanıldı.

    • Arama kurtarma ekipleri, kurtarma operasyonları ve gönüllülük hakkında bilgi yaymak için kendi WhatsApp yardım hattını kurdu.

    • Kripto topluluğu, gerçek dünyadaki faydasıyla ilgili sorular olmasına rağmen, geleneksel bankacılık operasyonlarının etkilendiği bir durumda gerçek zamanlı bir finansal yaşam çizgisi sunarak bağış topladı.

    • Açık kaynaklı kriz yardımı web siteleri ve platformları etkin kullanıldı. Bunlar arasında, kurtarma hizmetleri için ısı haritalarının oluşturulması, yardım çağrılarından derlenen bilgilerle hayatta kalanların nereye gittiğinin belirlenmesi; kan bağışı hakkında bilgi; geçici barınma sağlayıcıları ve yiyecek ile giyecek dağıtanlar için bağlantılar; enkaz altında mahsur kaldığı bilinenlerin yanı sıra acil insani veya tıbbi yardıma ihtiyacı olanların listeleri (çoğu çok sayıda dağınık veriden oluşturulmuş ve yapay zekâ kullanılarak sıralanmış) ve yardıma ihtiyacı olanlara yardım etmeye istekli olanlarla eşleşen uygulamalar bulunuyor.

    • Microsoft Türkiye, tüm teknolojilerini afet bölgesinde faaliyet gösteren grupların kullanımına ücretsiz olarak sundu. Daha önceki bu tür felaketlerde olduğu gibi, etkilenen bölgenin daha geniş bir görüntüsünü sağlamak için uydu görüntüleri kullanıldı. Görüntüler, yardım kuruluşlarının en kötü etkilenen bölgeleri belirlemesine ve ayrıca yardımın etkili bir şekilde iletilmesini sağlamak için kritik önem taşıyan altyapının durumunu belirlemesine yardımcı oldu.

    Kaynak: World Economic Forum

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu