YUKARI

İklim Değişikliği

Eklenme Tarihi: 01 Kasım 2022

Mevcut iklim planları yetersiz

  • Ulusal Katkı Beyanı Sentez Raporu'nda, ülkelerin mevcut iklim taahhütlerinin yetersiz kaldığı belirtilirken mevcut politikalarla artışın 2.5 dereceye çıkabileceği bildirildi.

    Ulusal Katkı Beyanı Sentez Raporu'na göre, mevcut taahhütlerle emisyonların 2030'a kadar 2010'a kıyasla yüzde 10.6 artacağı öngörülüyor. Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Sekretaryası’nın ülkelerin Paris Anlaşması kapsamındaki ulusal katkı beyanlarının (NDC) güncel halini içeren rapora göre; küresel sıcaklık artışını 1.5 dereceyle sınırlandırmak için emisyonların söz konusu dönemde yüzde 45 azalmasına ihtiyaç duyuluyor. Ayrıca raporda, ülkelerin mevcut iklim taahhütlerinin yetersiz kaldığı ve mevcut politikalarla artışın 2.5 dereceye çıkma riskinin bulunduğuna işaret edildi. Öte yandan, BM İklim Değişikliği Sekretaryası’nın açıkladığı uzun vadeli düşük emisyonlu kalkınma stratejilerine ilişkin ikinci bir rapor ise ülkelerin yüzyıl ortasına kadar net sıfır emisyona geçiş planlarını inceledi. Rapor, tüm uzun vadeli stratejilerin tam olarak uygulanması halinde, bu ülkelerin sera gazı emisyonlarının 2050'de 2019'a göre yaklaşık yüzde 68 daha düşük olabileceğini gösteriyor.

    Sadece 24 ülke iklim planlarını güçlendirdi
    BM İklim Değişikliği İcra Sekreteri Simon Stiell, rapora ilişkin değerlendirmesinde, "2030'a kadar beklenen emisyonlardaki düşüş eğilimi, ulusların bu yıl bir miktar ilerleme kaydettiğini gösteriyor. Bizi 1.5 santigrat derecelik bir dünyaya doğru yola sokmak için gereken emisyon azaltımlarının ölçeğine ve hızına hâlâ yakın değiliz. Bu hedefi canlı tutmak için ulusal hükümetlerin iklim eylem planlarını şimdi güçlendirmeleri ve önümüzdeki sekiz yıl içinde uygulamaları gerekiyor" dedi. Stiell, geçen yıl Glasgow'da düzenlenen iklim konferansında tüm ülkelerin iklim planlarını yeniden gözden geçirmeyi ve güçlendirmeyi kabul ettiğini hatırlatarak, "COP 26'dan (Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı) bu yana sadece 24 yeni veya güncellenmiş iklim planının sunulmuş olması hayal kırıklığı yarattı. Hükümet kararları ve eylemleri aciliyet düzeyini, karşı karşıya olduğumuz tehditlerin ciddiyetini ve iklim değişikliğinin yıkıcı sonuçlarından kaçınmak için kalan sürenin kısalığını yansıtmalı" diye konuştu.

    COP27 dönüm noktası olacak
    Mısır Dışişleri Bakanı ve COP27 Başkan Adayı Sameh Shoukry de "COP27 iklim konusunda dünyanın dönüm noktası olacak" dedi. İklim krizinin ele alınması için acil önlemler gerektiğinin altını çizen Shoukry şöyle devam etti: "Sentez raporu, Paris iklim hedefine ulaşma ve 1.5 dereceyi ulaşılabilir kılma konusunda raydan çıktığımızın bir kanıtı. Zamana karşı bir yarış içindeyiz. Ülkelerin birçoğu gerekeni yapmaktan çok uzak ve bunun sonuçları yaşam ve geçim kaynaklarını etkiliyor. Bunun 2030'a ve ardından 2050'ye kadar devam eden bir eylem süreci olduğunun bilincindeyim. Ancak bu endişe verici bulgular COP27'de dönüştürücü bir yanıtı hak ediyor."

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu