YUKARI

İklim Değişikliği

Eklenme Tarihi: 06 Ekim 2022

Elektrikli otomobiller iklim değişikliğine çözüm mü?

  • 'Road to Nowhere' kitabının yazarı Paris Marx'a göre iklim değişikliğine karşı elektrikli otomobillerin kullanımı öne çıksa da bu, karbon ayak izinin sıfır olacağı anlamına gelmiyor.

    Hükümetler, yolculuklarının ekolojik etkisini sınırlandırmak için tüketicileri daha temiz, elektrikle çalışan araçlara yatırım yapmaya teşvik ediyor. Otomobil üreticileri de en yeni elektrikli araç modellerini tüketicinin alması için yeni teknolojilerle dikkat çekme arayışında. Ancak 'Road to Nowhere' kitabının yazarı Paris Marx'a göre bu şirketler teknoloji yaklaşımlarında yanılıyor.

    "Toplumu ulaşım şekillendiriyor"
    Ulaşım, günlük hayatta ve buna bağlı olarak şehirlerin tasarlanma ve inşa edilme biçiminde çok önemli bir rol oynuyor. Marx ulaşımı, "Etrafta nasıl dolaştığımız, işe, alışverişe nasıl gittiğimiz ve değer verdiğimiz insanları nasıl gördüğümüzdür" diye tanımlıyor. Dolayısıyla yazara göre en baskın ulaşımın şekli, sokakların nasıl şekillendirileceğini, işletmelerin, iş yerlerinin ve evlerin konumunu belirliyor.

    Karbon ayak izinin düşük olması sıfır olduğu anlamına gelmiyor
    Peki; elektrikli araç almanın zamanı geldi mi? Uzmanlar bu alanda merak edilen soruyu şöyle yanıtlıyor: Teknoloji şirketleri, çevreyi çok fazla kirlettiği düşünülen içten yanmalı motorlarla donatılmış araçları, karbon ayak izi çok daha düşük olan elektrikli araçlarla yavaş yavaş değiştirmeyi teklif ediyor. Ancak karbon ayak izinin daha düşük olması sıfır olduğu anlamına da gelmiyor. Gerçekten de kullanıldıkları sırada elektrikli araçlar çevreye zarar vermiyor. Ancak güçlerini aldıkları bataryalar, iklim değişikliği üzerinde etkisi olan lityum ve kobalt gibi minerallerden üretiliyor. “Elektrikli bir otomobil yaratmak için çok sayıda madenin çıkarılması gerekiyor" diyen Marx, "Bunların çoğu güney kürede yapılmaya devam edecek. Ve bu madenlerin bulunduğu yerlerde inanılmaz çevresel ve sağlık sorunları var" diye de uyarıyor. ‘Dünyanın bisiklet dostu şehirleri hangileri?’ sorusunun yanıtı ise; zirveyi bırakmayan kentler olarak Kopenhag ve Amsterdam. Bu nedenle yazara göre öncelik; her otomobili elektrikli eşdeğeriyle değiştirmeye değil, genel olarak ulaşımı yeniden düşünmeye verilmeli. "Otomobile ve hatta şimdi elektrikli otomobile bu kadar çok odaklanmak ulaşım sorunlarımızı çözmenin yolu değil" diyen Marx, bunun yerine insanları otomobillerden tamamen kurtarmak için yürünebilir ya da bisiklet sürülebilir şehirlere yatırım yapma zamanının geldiğini sözlerine ekliyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu