YUKARI

İklim Değişikliği

Eklenme Tarihi: 01 Eylül 2022

Çanlar Grönland için çalıyor

  • Bilim insanları, hangi iklim eyleminin yapıldığına bakılmaksızın, Grönland buzulundaki kaybın, deniz seviyesinde minimum 27 santimetrelik artışa neden olacağını keşfetti.

    Dünya şimdi fosil yakıtları yakmayı bıraksa bile, atmosferde neden oldukları ısı birikimi, Grönland'ın buz erimesi kaçınılmaz olacak ve deniz seviyesini en az 27 santimetre yükseltecek. Buzulbilimciler ilk kez, son 150 yılda ortalama 1.1 derecelik küresel ısınma nedeniyle Grönland buz tabakasından minimum ne kadar buz kaybı olacağını ve bunun deniz seviyelerini nasıl yükselteceğini belirledi. Danimarka ve Grönland Jeolojik Araştırması'ndan (GEUS) bilim insanlarına göre, Grönland buz tabakası mevcut hacminin yüzde 3.3'ünü veya 110 katrilyon ton buzu ‘kaçınılmaz olarak’ kaybedecek.

    Tahminler en dip rakamlar
    Kuzey Kutbu'ndaki iklim üzerine yürütülen araştırmanın başyazarı Profesör Jason Box yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Gerçekçi olarak, bu rakamı bu yüzyılda iki katından fazla göreceğiz. Tahminler en dip rakamlar. Küresel ısınmanın sadece devam edeceği öngörülebilir senaryoda, Grönland buz tabakasının deniz seviyesinin yükselmesine katkısı artmaya devam edecek. Aşırı erime görülen 2012 yılını, bu yüzyılın sonlarında varsayımsal ortalama sabit bir iklim olarak aldığımızda, Grönland buz tabakasından taahhüt edilen kütle kaybı iki katından fazla artarak 78 cm'ye ulaşıyor.”

    Gezegen ölçeğinde değişikliğe neden olacak
    Çalışma, belirsiz olabilecek tahminler yapmak için bilgisayar modellemesine dayanmadı. Bunun yerine, uydu verilerinden elde edilen buz ölçümlerine ve bilim insanlarının buz tabakasına ilişkin gerçek dünya gözlemlerine dayanıyor. Çalışma, yalnızca Grönland'dan gelen buzul erimesinin etkisini inceliyor, diğer kutup bölgelerinden gelenleri değil. Bu ayın başlarında yayınlanan araştırmalar, gezegenin diğer tarafında, Antarktika'nın ‘uyuyan devi’nin çöküşünün önümüzdeki yüzyıllarda gezegen ölçeğinde bir değişikliğe neden olabileceğini buldu.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu