YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Eklenme Tarihi: 07 Haziran 2022

İklim değişikliğinin en sıra dışı etkileri

  • İklim değişikliğinin en şaşırtıcı etkilerini sizin için derledik

    • Çin Bilimler Akademisi'ne bağlı Kunming Botanik Enstitüsü'ne göre, Çinli bir araştırma ekibi, devam eden küresel ısınmanın, bitkilerin çiçek ömrünün kısalmasına neden olabileceğini buldu. Enstitüden araştırmacılar, 818 kapalı tohumlu bitki türünün çiçek ömrü hakkında yayınlanmış verileri kullanarak, çiçeğin yaşam süresinin enlemsel modelinin ilk küresel ölçümünü ve çiçeğin yaşam süresi ile bir dizi biyotik ve abiyotik faktör arasındaki ilişkileri ortaya koydu.
    • Trends in Ecology & Evolution dergisinde yayınlanan bir araştırmanın sonuçlarına göre; dünya ısındıkça birçok sıcakkanlı hayvan vücut sıcaklıklarını daha iyi düzenleyebilmek için daha büyük gaga, kulak ve bacaklara sahip olacak şekilde evrimleşiyor.
    • Scientific American internet sitesinin verilerine göre sıcaklıkların artması, her bahar göç eden kuşların biraz daha erken yola çıkmasına yol açıyor. Uzmanlar, milyonlarca kuşun incelendiği çalışmada, bahar göçünün iklim değişikliğine bağlı olarak her yıl daha erken başladığını ifade ediyor.
    • İklim değişikliği, dünyanın bazı bölgelerinde yağışları artırarak nehirlerin daha güçlü akmasına neden olacak. Daha güçlü nehir akıntıları, sonunda okyanusa akan ve okyanusu daha opak hale getiren daha fazla silt ve enkaz oluşturacak. Norveç kıyılarında, son yıllarda artan yağış ve eriyen karla birlikte, okyanus suyunun giderek daha koyu ve bulanık olduğu gözlemlendi. Bazı araştırmacılar, denizanası popülasyonlarındaki artış da dahil olmak üzere bölgesel ekosistemlerdeki değişikliklerin, bulanıklığın sorumlusu olduğunu öne sürdü.
    • İklim değişikliği baharın daha erken gelmesine neden olduğundan, hapşırmaya neden olan polenler de daha erken yayılacak. Bunun, polen yükünü artıracağı ve insanların alerjilerini körükleyeceği düşünülüyor.
    • Bazı balıkların ve amfibilerin hayatlarının ortasında kendiliğinden cinsiyet değiştirdiği biliniyor. Ancak bu davranış, vahşi sürüngenlerde çok yeni ve nedeninin iklim değişikliği olduğu düşünülüyor. Nature Dergisi’nde yayınlanan araştırmaya göre; aşırı sıcaklıklar erkek Avustralyalı sakallı ejderhaların erkek kromozomlarını görmezden gelmesine ve kadın kısımlarını büyütmesine neden oluyor. Yakalanan 131 sakallı ejderhanın 11'inde (hepsi özellikle sıcak bölgelerden) erkek kromozomları vardı ancak cinsiyet organları yoktu. Bu ejderhalar diğer erkeklerle çiftleşti, hatta gerçek dişi ejderhalardan daha fazla yumurta üretti. Bu, nüfusun dengesini ciddi şekilde bozabilir.
    • Ruh halimiz de iklim değişikliğinden etkileniyor. Sosyal psikoloji alanında çalışan araştırmacılar, daha sıcak iklimler ile daha yüksek düzeyde dürtüsel davranış ve hatta şiddet arasındaki bağlantıya dikkat çekiyor. Küresel sıcaklıklar yükselmeye devam ederse bizler de davranış değişiklikleri göstermeye başlayabiliriz.




Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu