YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Eklenme Tarihi: 31 Mayıs 2022

Çim alanları gezegenimiz için yeşil değil

  • Su kıtlığının eşiğindeki dünyada suların en fazla kullanıldığı alanlar çimler.

    Dünyanın çeşitli bölgelerinde görsel amaçlı işlevsiz çim alanların sulanması ile ilgili yasaklar konulmaya başlandı. Uzmanlar yeşil çim alanların gezegen için ‘yeşil’ olmadığı konusunda hem fikir. Araştırmacılar ve peyzaj mimarları giderek daha sürdürülebilir, daha az kaynak gerektiren ve insanların doğayla daha yakından bağlantı kurmasına yardımcı olan alternatifleri değerlendiriyor.

    Yarardan çok zararı var
    Çim alanlar ile ilgili birkaç önemli bilgiyi sizin için bir araya getirdik…
    • Çimler güzel görünüyor ama biyoçeşitliliğe zarar veren etkileri var. Çim alanlar sağlıklı, çeşitli bir ekosistem oluşturan tozlayıcılar, hayvanlar ve bitkiler için yaşamı imkânsız hale getiriyor.
    • Çimler sadece biyolojik çeşitlilik açısından değil görsel olarak da çevreyi homojenleştiriyor. Dünyanın dört bir yanındaki ülke ve şehirlerin kentsel manzaralarını karşılaştırıyorsunuz ve tamamen aynı görünüyorlar.
    • ABD'nin bazı bölgelerinde yıllık evsel su kullanımının dörtte üçünün çimlere harcandığı tahmin ediliyor.
    • Tarım Bakanlığı istatistiklerine göre; 2019 yılında 7089 ton çim tohumu ithal edilmiş. Her gün tüm Türkiye’de çim alanları sulamak için kuyulardan tonlarca su çekiliyor, şebekeden su kullanılıyor.
    • Çimler atmosferik karbonu tutar, oksijen üretir ve erozyonu önler. Ancak çim bakımı kaynak gerektirir: su; yeraltı suyuna ve akış suyuna giren gübre, böcek ilaçları ve herbisitler; fosil yakıtları yakan ve atmosferi ısıtan gazlar yayan çim biçme makineleri…
    • Çimlerin uzun yaşaması için kullanılan pestisitlere bulanmış tohum ve meyveleri yiyen kuşların zehirlenme olasılıkları yüksek.
    • Çimler için kullanılan zehirli maddeler kanalizasyon sistemi yoluyla nehirlere, göllere, akarsulara ve okyanuslara pestisit ve gübre taşıyabilir.
    • Uzmanlar dünyada çim alanlara karşı tek çözüm olmadığını her bölgede yerel seçenekler oluşturulması gerektiğini savunuyor.

    Çimlerinizi sabah erkenden sulayın
    Bahçenizin çim kaplı olmasını seviyor olabilirsiniz ama geleceğin çocuklarımız için su kıtlığı tehdidi taşıdığı gerçeğini bir kez daha düşünün. Var olan çimlerinizin bakımında ise şu noktalara dikkat etmeniz öneriliyor: Su kullanımını azaltmak için çimlerinizi derinden, seyrek olarak ve sabahın erken saatlerinde sulayın. Kesilen çimler doğal gübre olarak çimlere serilebilir. Azot akışını en aza indirmek için organik, yavaş salınan gübre kullanmanız önemlidir. Çimler yeşil ve bakımlı kalsın diye milyarlarca mikroorganizmayı ve canlıyı tehlikeye atmayın.

    Kaynaklar:
    www.scientificamerican.com
    Yeşil Gazete
    Volume One


Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu