YUKARI

Çevre Koruma

Eklenme Tarihi: 07 Ocak 2022

Plastik tarımı tehdit ediyor

  • Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün raporuna göre; tarım yapılan topraklara nüfuz eden plastik kirliliği, gıda güvenliği, insan sağlığı ve çevre için tehdit oluşturuyor.

    Birleşmiş Milletler (BM) Tarım ve Gıda Örgütü’nün (FAO) Aralık ayında yayınladığı rapora göre; tarım yapılan topraklara nüfuz eden plastik kirliliği, gıda güvenliği, insan sağlığı ve çevre için tehdit oluşturuyor. Topraktaki bu kirliliğin, okyanuslardaki plastik kirliliğinden daha fazla olduğu düşünülüyor. FAO, toprakların okyanuslardan daha fazla mikroplastik kirliliği içerdiğini ve her yıl gıda-tarım sisteminde kullanılan milyonlarca ton plastiğin daha iyi yönetilmesine ihtiyaç duyulduğunu bildirdi. Gıda ve Tarım Örgütü raporunda, sulama ve silaj torbalarından ağaç korumalarına kadar gıda üretiminde ve korunmasında plastiğin faydaları kabul edildi. Ancak bu plastiklerin çoğunun şu anda tek kullanımlık olduğu, kullanımdan sonra gömüldüğü, yakıldığı veya kaybolduğu kaydedildi. Tarımsal plastiklere yönelik artan bir talep konusunda da uyarıda bulunuldu.

    Mikroplastikler her alanda tehdit oluşturuyor
    FAO Genel Müdür Yardımcısı Maria Helena Semedo, topraklarda okyanuslardan daha fazla mikroplastik olduğunu söyledi. Semendo, mikroplastiklerin besin zincirinde birikerek gıda ve insan sağlığı için potansiyel tehdit olduğunu da vurguladı. Mikroplastik kirliliği, Everest Dağı'nın zirvesinden en derin okyanus çukurlarına kadar gezegeni kaplayan küresel bir sorun. FAO bu konuda hiçbir önlem alınmazsa geleceğin ‘kasvetli’ olacağı konusunda uyardı. FAO, plastik kullanımı verilerinin sınırlı olduğunu hatırlatarak Asya'nın, küresel kullanımın yaklaşık yarısını oluşturan en büyük kullanıcı olduğunu tahmin ediyor. Ayrıca sera, malçlama ve silaj filmleri gibi başlıca ürünlere yönelik küresel talebin 2030 yılına kadar yüzde 50 artacağını düşünüyor.

    ‘6R modeli’ ile çözüm mümkün
    İngiltere'deki Sheffield Üniversitesi ve İngiltere Sürdürülebilir Topraklar İttifakı'nın üyesi olan Profesör Jonathan Leake, "Tarımsal topraklardaki plastik kirliliği, dünyanın çoğu yerinde toprak sağlığını tehdit eden yaygın ve kalıcı bir sorundur" dedi. Bir çözüm olarak FAO raporu ‘6R modeli’nden bahsediyor. Yani, ‘Reddet, yeniden tasarla, azalt, yeniden kullan, geri dönüştür ve kurtar’. 6R modeli, plastik kullanımından kaçınan çiftçilik uygulamalarını benimsemek, plastik ürünleri doğal veya biyolojik olarak parçalanabilen alternatiflerle değiştirmek, yeniden kullanılabilir plastik ürünleri teşvik etmek ve plastik atık yönetimini iyileştirmek anlamına geliyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu