YUKARI

İklim Değişikliği

Eklenme Tarihi: 02 Eylül 2021

Türkiye’nin buzulları eriyor

  • Türkiye'nin en büyük buzul kütlesi olan Hakkari Cilo dağındaki 20 bin yıllık Cilo buzulları küresel iklim değişikliği nedeniyle eriyor.

    Türk Coğrafya Kurumu, iklim değişikliğinin Türkiye'deki buzullara etkisini gözlemlemek için Hakkari ve Yüksekova Cilo Dağları'nda 5 günlük arazi çalışması yaptı. Coğrafya öğretmenlerinden oluşan araştırmacı kadroyla, 1950 metrelerdeki Yüksekova'da sazlık ve bataklık alanlarını gezen kurum yetkilileri, 3 bin 794 metre yüksekliğindeki Sat Dağları'nın buzul göllerini gözlemledi. Daha sonra Cilo Buzul Vadisi'ndeki buzullar ve şelale bölgesine çıkıldı. Kuraklık nedeniyle buzullardaki gerilemeyi yerinde gözleyen ekip, 3 bin 50 metredeki Gelyano Buzul Gölü'nü inceledi. Aktif buzullar, enine buzul çatlakları, erime öncesindeki eski buzuldan geriye kalan buzul çizikleri ve buzul cilalama izlerini gören ekip, yaylalardaki otlaklarda sürü sahiplerinden bilgi aldı.

    Buzullar 70 yılda küçülmüş
    Araştırmacı ve aynı zamanda coğrafya öğretmeni olan Kenan Canan şunları söyledi: ''Buzullar ilk kez 1948 yılında Sırrı Erinç hoca tarafından araştırıldı. O zamanki araştırmada buzulların 4 kilometre mesafede olduğu tespit edilmişti. 2009 yılındaki araştırmada bu mesafenin 1 kilometreye kadar düştüğü tespit edildi. En son 5 Temmuz’da Türk Coğrafya Kurumu’nun değerli hocalarıyla, 30 kişilik coğrafya ekibi olarak, Hakkâri'deki buzulları yerinde inceledik. 5 günlük arazi çalışması içerisinde, bölgedeki doğal yapıyı yerinde gördük. Ve ne yazık ki, 70 yıllık sürede buzulların ciddi anlamda küçülmüş olduğunu gördük. Bu hızda erime devam ederse 15-20-30 yıl sonra belki biz bu buzulları hiç göremeyeceğiz. Bizden sonraki nesiller bu buzullardan haberdar bile olmayacak. Onun için acilen çözümler bulmalıyız. Belki küresel ısınmanın, iklim değişikliğinin önüne tamamen geçemeyiz ama ‘bireysel olarak herkes neler yapabilir?’ bunun üzerine konuşmak gerekiyor. Küresel ısınmayla, iklim değişikliğinin en büyük etkilerini, son dönemde sıkça yaşanan orman yangınlarıyla görebiliyoruz. Gerek ülkemizde gerek yakın komşularımızda ciddi boyutta orman yangınları yaşanıyor. Maalesef bu da küresel ısınma ve iklim değişikliğinin hangi safhada olduğunun diğer bir kanıtı.''

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu