YUKARI

Ekosistemler

Eklenme Tarihi: 25 Ağustos 2021

Sular ısınıyor sardalya ve hamsinin nesli tükeniyor

  • Küresel ısınmanın balıklar üzerindeki etkisi üzerine yapılan araştırmada, hamsi ve sardalya türü balıkların neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu açıklandı.

    Küresel ısınmanın balıklar üzerindeki etkileri araştırıldı. Buna göre; ısınan okyanusların balıkların hayatta kalmaları üzerindeki baskıyı artırdığı ve uyum sağlama yeteneklerini engellediği belirtildi. Çalışmada, ısınan suların balıklar için iki kat kötü olduğu, hem boyutlarının küçüldüğü hem de uygun ortamlara geçme yeteneklerinin zayıfladığı aktarıldı. Araştırmada, özellikle hamsi ve sardalyanın önümüzdeki on yıllarda neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceği vurgulandı. Okyanus sularının her geçen gün ısındığı belirtilen çalışmada, balıkların üzerindeki baskının her geçen gün arttığı ve uyum sağlama yeteneklerinin engellendiği belirtildi. Özellikle hamsi, sardalya ve sardalyagillerden ringa balığının neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceği aktarılan çalışmada, daha sıcak suların, balıkların boyutlarını küçülttüğü, dolayısıyla daha uygun ortamlara yerleşme yeteneklerini etkilediği aktarıldı.

    Isınan su balıklar için iki kat kötü
    Balıkların hızlanan iklim değişikliğine ayak uydurmak için mücadele edeceği belirtilen araştırma ile ilgili konuşan Reading Üniversitesi'nden biyolog ve çalışmanın ortak yazarı Profesör Chris Venditti, "Isınan sular balıklar için iki kat kötü çünkü sadece daha küçük bir boyuta dönüşmelerine neden olmakla kalmıyor, daha uygun ortamlara geçme yeteneklerini de azaltıyor. Araştırmamız, iklim değişikliği altında okyanuslar ısındıkça balıkların küçüleceği teorisini destekliyor ancak ilk düşünüldüğü kadar verimli bir şekilde başa çıkmak için evrimleşemeyeceklerine dair endişe verici haberleri ortaya koyuyor. Deniz sıcaklıklarının her zamankinden daha hızlı artmasıyla, balıklar çok hızlı bir şekilde evrimsel anlamda geride kalacak ve hayatta kalma mücadelesi verecek" dedi. Venditti şöyle devam etti: "Yediğimiz balık türlerinin çoğu, önümüzdeki on yıllarda giderek daha da azalabilir ve hatta yok olabilir. Bu durumun tüm balıklar ve gıda güvenliğimiz için ciddi etkileri var." Bulguların, daha önce bilim insanlarının dünya ısındıkça balıkların genel olarak küçüleceği ve daha az hareket edeceği çünkü metabolizmalarını hızlandırmak ve vücut işlevlerini sürdürmek için daha fazla oksijene ihtiyaç duyacakları tezini doğruladığı aktarıldı.

    Kaynak: NTV

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu