YUKARI

İklim Değişikliği

Eklenme Tarihi: 10 Ağustos 2021

Küresel ısınma 2030'a kadar 1.5 derece artacak

  • Birleşmiş Milletler’e bağlı Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin raporuna göre; küresel ısınma öngörülenden on yıl önce, 2030'a kadar 1.5 derece artacak.

    Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) iklim değişikliğine ilişkin yeni değerlendirme raporunu açıkladı. Buna göre; küresel ısınmanın ‘korkunç sonuçları’ giderek daha belirgin hale gelirken iklimin korunması için gösterilen çabalar ise yetersiz kalıyor. Küresel ısınmanın, 2018'de öngörülenden on yıl önce, 2030'a kadar 1.5 derece artacağının belirtildiği raporda, iklim değişikliğinin insan ürünü olduğu vurgusu yapılıyor. ‘İnsan etkilerinin; atmosferin, ozon tabakasının ve yeryüzünün ısınmasına neden olduğu ortadadır’ ifadesinin yer aldığı raporda uzmanların ilk kez bu denli kesin bir dil kullanması dikkat çekiyor. Daha önceki IPCC raporlarında, iklim değişikliğinin endüstriyel faaliyetler sonucu meydana geldiğinin ‘kuvvetle muhtemel’ olduğu değerlendirmeleri yer alıyordu.

    Isınmayı durdurmak mümkün değil
    IPCC'nin raporuna göre; atmosfere zararlı karbondioksit gazı emisyonunun radikal biçimde azaltılması durumunda dahi, sıcaklıkların sanayileşme öncesi döneme göre 1.5 derece artmasını engellemek artık mümkün değil. Ancak raporda, önlem alınmaması halinde küresel ısınmanın yüzyılın sonuna kadar 2 derece ve üzerinde seyredeceği tahmininde bulunuluyor.

    Aşırı hava olayları artacak
    Raporda, şu ana kadar nadir görülen aşırı hava olaylarının sıklaşacağı değerlendirmesi de yapılıyor. Sıcaklık artışının 1.5 derece ile sınırlandırılması durumunda dahi bu durumun değişmeyeceğine dikkat çekilirken, 50 yılda bir görülen aşırı sıcak havanın artık yılda bir görülmesinin olası olduğu vurgulanıyor. Tropik fırtınaların, yağmur ve kar yağışının artacağı belirtilirken şu ana kadarkine kıyasla 1.7 kat daha fazla kuraklık yaşanacağına da dikkat çekiliyor. Yangınların daha yoğun ve uzun süreceği uyarısı yapılırken, ‘Artık aşırı hava olayları hakkında niceliksel çıkarımlarda bulunabiliyoruz’ değerlendirmesine yer veriliyor.

    Buzullar eriyecek, deniz seviyesi yükselecek
    Kuzey Kutup Dairesi'ndeki ısınmanın dünyanın geri kalan yerlerine göre iki kat daha hızlı ilerlediğinin belirtildiği raporda, en iyimser senaryo doğrultusunda dahi 2050'ye kadar bölgedeki buzulların tamamının erimiş olacağına dikkat çekiliyor. Ayrıca küresel ısınmanın 1.5 derece ile sınırlandırılması durumunda dahi deniz seviyesinin yüzlerce veya binlerce yıl içinde iki, üç metre hatta daha fazla yükseleceği vurgulanıyor. Bu sürecin kutuplardaki buzulların erimesi ve okyanusların ısınması ile daha da hızlanacağı değerlendirmesinde bulunan uzmanlara göre; deniz kenarındaki ülkelerde geçmişte yüz yılda bir görülen seller 2100'e kadar her yıl meydana gelecek.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu