YUKARI

Ekosistemler

Eklenme Tarihi: 23 Haziran 2021

Ekolojik dengeyi alt üst eden iyi niyetli hata

  • Avustralya'da yürütülen Tazmanya canavarlarının soyunu kurtarma projesi felaket getirdi. Proje kapsamında ülkeye ait küçük bir adaya bırakılan Tazmanya canavarları, penguenleri ve yelkovan kuşlarını tamamen yok etti.

    Tazmanya'nın doğusunda yer alan 116 kilometrekarelik bir ada olan Maria Adası’nda yürütülen Tazmanya canavarlarını kurtarma projesi, bir dizi ekolojik yıkımı tetikledi. Sivil toplum kuruluşu BirdLife Tasmania’nın açıklamasına göre; proje kapsamında adaya bırakılan tazmanya canavarları, penguenleri ve yelkovan kuşlarını tamamen yok etti. Maria Adası, yaklaşık on yıl önce üreyen 3 bin çift küçük penguene ev sahipliği yapıyordu. 2012'de Tazmanya canavarlarının adaya getirilmesinden bu yana nüfusları azaldı. Ancak BirdLife Tazmanya'ya göre; parklar departmanı tarafından yapılan en son anket, penguenlerin tamamen yok olduğunu gösterdi.

    2016’da sayıları 100’e ulaştı
    Maria Adası, bulaşıcı ve ölümcül yüz tümörü hastalığından uzak, coğrafi olarak izole edilmiş bir nüfus yaratarak Tazmanya canavarı sayılarını korumayı amaçlıyordu. 2012 ve 2013 yıllarında adada serbest bırakılan 28 Tazmanya canavarından oluşan ilk nüfus, 2016 yılına kadar tahmini 100'e ulaştı. BirdLife Tasmania’da çevre bilimci olan Dr. Eric Woehler, kuş yaşamının kaybının üzücü ama şaşırtıcı olmayan bir sonuç olduğunu söyledi. Woehler, "İnsanlar kasten veya kazara memelileri okyanus adalarına her soktuğunda aynı sonuç oldu. Bir veya daha fazla kuş türü üzerinde yıkıcı bir etki meydana geldi. Milli bir parktaki 3 bin çift pengueni kaybetmek, temelde büyük bir darbe" dedi. Diğer taraftan, geçen yıl yapılan araştırmalar, Tazmanya canavarlarının Maria Adası'ndaki kısa kuyruklu yelkovan kolonilerini de yok ettiğini gösterdi.

    Kuş faunası üzerinde yıkıcı etkisi var
    Öte yandan, Tazmanya Parklar, Su ve Çevre Dairesi tarafından yürütülen 2011 tarihli bir çalışma, etobur keselilerin getirilmesinin Maria Adası'ndaki küçük penguen ve yelkovan kolonileri üzerinde olumsuz bir etkisi olacağını öngördü. Araştırmacılar ayrıca, normalde yerde yuva yapan bir kuş olan kazların davranışlarında da çeşitli değişiklikler meydana geldiğine dikkat çekerek, "Tazmanya canavarlarının yırtıcılığından kaçınmak için kazların ağaçlara yuva yapmaya çalıştığını görüyoruz. Bu hayvanların Maria Adası'ndaki kuş faunası üzerinde yıkıcı bir ekolojik etkisi olduğu çok açık" bilgisini verdi.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu