YUKARI

Çevre Koruma

Eklenme Tarihi: 22 Haziran 2021

Mikrodalga fırın çevreye otomobil kadar zarar veriyor

  • Yeni bir araştırmaya göre; Avrupa Birliği'ndeki mikrodalga fırınlar 7 milyon otomobil tarafından üretilene eşdeğer miktarda karbondioksit salınmasına neden oluyor.

    Manchester Üniversitesi'ndeki araştırmacılar mikrodalga fırınların üretimden atığa kadar tüm yaşam döngüsünü içeren kapsamlı çevresel etkilerini araştırdı. Gıdaları mikrodalga fırında pişirme, bir otomobilin egzozuyla aynı şekilde karbondioksit salmasa da çalışma, fırınların kullandığı elektriği ve üretimden kullanım ömrünün sonuna kadar her adımda yer alan kaynakları ve kirliliği hesaba kattı. Avrupa Birliği’nde (AB) mikrodalgaların yıllık 6.8 milyon otomobil emisyonu ile eşdeğerde 7.7 milyon ton karbondioksit salımından sorumlu olduğu keşfedildi. AB genelinde en çok kullanılan fırın olan mikrodalga sayısının 2020 yılına kadar yaklaşık 135 milyona çıkacağı tahmin ediliyor.

    2025’te elektronik atık 195 bin tona çıkacak
    Çalışma aynı zamanda, AB genelinde mikrodalgaların her yıl yaklaşık 9.4 terawatt saatlik elektrik tükettiğini gösterdi. Manchester Üniversitesi’ne göre bu da; üç büyük gaz elektrik santrali tarafından üretilen yıllık elektrik enerjisine eşdeğer. Bir başka büyük sorun, düşük maliyetler ve üretim kolaylığıyla, mikrodalgalar da dahil olmak üzere, her zamankinden çok daha fazla elektronik atık üretiliyor olması. 2005 yılında AB genelinde 184 bin ton mikrodalga atık oluştu. 2025 yılına kadar bu miktarın 195 bin tona çıkacağı veya bertaraf edilmesi için 16 milyon adet gönderileceği tahmin ediliyor.

    Kaynak: independent.co.uk

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu