YUKARI

Enerji

Eklenme Tarihi: 13 Haziran 2021

Rüzgarımız yeter!

  • 15 Haziran Dünya Rüzgâr Günü’nü kutlarken, rüzgâr enerji yatırımlarının dünyadaki son rakamlarını ve net sıfır karbon hedefine ulaşmak için atılması gereken adımları sizin için derledik.

    • Küresel rüzgâr endüstrisi için 2020, yıllık yüzde 53 büyüme ile tarihteki en iyi yıl oldu. Hem küresel tedarik zincirini hem de proje süreçlerini kesintiye uğratan zorlu bir yılda 93 GW’tan fazla rüzgâr enerjisi kurulumu, rüzgâr endüstrisinin inanılmaz dayanıklılığını kanıtladı.
    • 93 GW’lık yeni kurulum küresel kümülatif rüzgâr enerjisi kapasitesini 743 GW’a çıkardı. Bu, yılda 1,1 milyar ton CO2 azaltımı anlamına geliyor.
    • Çin ve ABD, yeni kara rüzgâr santrali kapasite artışı için dünyanın en büyük pazarları olmaya devam etti ve dünyanın iki büyük ekonomisi birlikte pazar paylarını yüzde 15 ila yüzde 76 artırdı.
    • Küresel rüzgâr enerjisi, son 10 yılda kabaca dört katına çıktı ve dünya çapında maliyet açısından en rekabetçi ve dayanıklı enerji kaynaklarından biri haline geldi.
    • Geçen yıl Almanya’daki kara rüzgâr santrallerinin yavaş toparlanması nedeniyle, Avrupa’da, yeni kara rüzgâr kurulumlarında yıllık bazda yalnızca yüzde 0,6’lık bir büyüme görüldü. Afrika ve Orta Doğu’da gelişen pazarlar, neredeyse 2019’dakiyle neredeyse aynı seviyede kalarak 8,2 GW kapasitesinde kara rüzgâr santrali kurulumu gerçekleşti.
    • Teknoloji yenilikleri ve ölçek ekonomileri sayesinde 2020’de, rüzgâr enerjisinin dünya genelinde rekabet avantajını oluşturmaya devam ettiği görüldü.
    • Net sıfıra ulaşmak çok sayıda sektör ve aktörün cesur eylemlerini gerektirecek olsa da rüzgâr enerjisi yeşil toparlanmanın temel taşlarından biri olacak ve küresel enerji geçişini hızlandırmada önemli bir rol oynayacak.
    • Açık deniz rüzgârına yapılan yatırım, kısmen sektörün pandemik etkilere karşı daha dayanıklı olan daha uzun proje geliştirme zaman çizelgeleri nedeniyle 2020’de 303 milyar ABD dolarına ulaşarak 2019 seviyelerini aştı.
    • IRENA’nın Enerji Dönüşüm Senaryosuna göre, Paris hedeflerine ulaşma şansına sahip olmak için, rüzgâr yıllık ilave kapasite artışının yaklaşık 180 GW’a çıkması gerekir. IEA’nın 2050’ye kadar Net Sıfır senaryosuna göre ise, 2025’e kadar 160 GW’ye ve 2030’da 280 GW’a çıkması gereklidir. Bu değer 2020’deki artışın 3 katıdır.
    • BM, Sıfır Yarışında, temiz enerji sektöründeki kırılma noktasını, rüzgar ve güneş enerjisinden yüzde 30 olmak üzere küresel enerji karışımında yüzde 60 yenilenebilir enerji payına ulaşmak olarak belirledi. IEA’ya göre, temiz enerji ve etkin sistem altyapısına yapılan toplam yıllık küresel yatırımın 2020’de 380 milyar ABD dolarından 2030’da 1,6 trilyon ABD dolarına çıkması gerekiyor.

    Kaynak: Kaynak: “Global Wind Report 2021”, GWEC

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu