YUKARI

Ekosistemler

Eklenme Tarihi: 24 Mayıs 2021

Mercanlara gün doğdu umutlar yeşerdi

  • Endonezya’da küresel ısınma nedeniyle zarar gören 40 bin metrekarelik mercan resifleri alanı ‘Mercan Yıldızları’ yöntemiyle geri kazanıldı. Hope (Umut) adlı proje, doğanın küresel ısınmayla mücadelesinde umutları yeşertti.

    Endonezya’da küresel ısınma nedeniyle zarar gören mercan resiflerinin 40 bin metrekarelik kısmı yeniden restore edildi. Kedi maması markası Sheba ve yerel topluluklarla çalışan The Nature Conservancy’den araştırmacılar, ‘Mercan Yıldızları’ (Resif Stars) adını verdikleri bir yöntemi kullanarak iki yılda Spermonde Takımadaları’ndaki 40 bin metrekarelik resif alanını geri kazanmayı başardı. Çalışmanın ardından mercan örtüsü yüzde 5’ten yüzde 55’e kadar artış gösterdi. Köpekbalıkları ve diğer türler geri döndü. Google Earth’ten de görülebilen ‘Hope’ (Umut) adlı proje, doğanın küresel ısınmayla mücadelesinde umutları yeşertti.

    Hedef 185 bin metrekareyi canlandırmak
    Mercan Yıldızları yöntemi, yerel kaynaklı malzemelerden yapılmış kumla kaplı çelik bir çerçevenin, mercan büyümesini teşvik etmek için deniz tabanının dibine ekilmesini içeriyor. Yapı, genç mercanların tutulması için bir üs görevi görerek, yatağa yerleşmelerine ve yeni yerlerinde yeniden büyümelerine izin veriyor. Araştırmacılar, Hope adını verdikleri proje kapsamında 2029 yılına kadar Büyük Set Resifi'ndeki mercan resiflerinin 185 bin metrekaresini hayata döndürmeyi amaçlıyor. Endonezya’daki mercan resiflerini kurtarma çalışması da bu projenin bir parçası.

    Ekosistem yeniden canlandı
    Bilim insanlarına göre; yapılan çalışma sonuçlarını vermeye başladı ve mercan örtüsü Sulawesi kıyılarında yüzde 5’ten yüzde 55'e çıktı, balık bolluğu arttı. Aynı zamanda köpekbalıkları da dahil olmak üzere birçok tür geri döndü.






Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu