YUKARI

İklim Değişikliği

Eklenme Tarihi: 02 Nisan 2021

Küresel ısınmanın faturası ağır

  • Küresel ısınmanın maliyeti trilyonlarca dolara ulaşıyor. Dünyanın dört bir yanından uzman ekonomistlerin katılımıyla yapılan anket, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında acilen harekete geçilmesi gerektiğini ortaya koyuyor.

    New York Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde yer alan Politika Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen uluslararası anket çalışması, ekonomistlerin iklim değişikliği nedeniyle ülkeler arasında eşitsizliklerin artacağına dair endişelerini ortaya koydu. Enstitünün iklim değişikliği ekonomisi kapsamında yürüttüğü araştırmaya katılım daveti, en üst düzey akademik dergilerde iklim değişikliğiyle ilgili yayın yapmış tüm ekonomistlere gönderildi. 738 ekonomistin katıldığı anketin, bu alanda çalışan ekonomistlerin iklim değişikliği konusundaki görüşlerine yer verdiği bugüne kadarki en kapsamlı anket olduğu belirtiliyor.

    Mücadele için acilen harekete geçilmeli
    Enstitü’nün strateji direktörlüğünü yapan ve araştırmanın yazarları arasında yer alan Derek Sylvan, "Ekonomistlerin büyük çoğunluğu hızlı emisyon azaltımını destekliyor ve temel teknolojilerin maliyetlerinde süregelen düşüş konusunda iyimser. Bu uzmanlar arasında, mevcut durumu korumanın büyük ölçekli enerji dönüşümünden çok daha maliyetli olacağı konusunda net bir fikir birliği bulunuyor" dedi. Ekonomistlerin iklim değişikliğinin maliyetlerine ilişkin endişeleri, enstitünün 2015 yılında gerçekleştirdiği son anketten bu yana artış gösteriyor. Bu ekonomistlerin yaklaşık dörtte üçü (yüzde 74), emisyonları azaltmak için ‘acil ve etkili’ şekilde harekete geçmenin gerekli olduğunu öne sürüyor. Araştırmada yer alan ekonomistlerin yüzde 98’i etkili şekilde veya ‘bir takım eylemler’le harekete geçilmesi gerektiğine inanıyor. Enstitünün ekonomi direktörü olan ve raporun yazarları arasında yer alan Peter Howard ise şöyle konuştu: “Kariyerlerini ekonomilerimizi incelemeye adamış insanlar, iklim değişikliğinin maliyeti ve potansiyel yıkıcı etkileri konusunda fikir birliğinde. Bu bulgular, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında acilen harekete geçmenin ekonomik getirilerini net olarak gözler önüne seriyor."

    Kaynak: Açık Radyo

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu