YUKARI

Ekosistemler

Eklenme Tarihi: 22 Şubat 2021

Nesli tükenmekte olan ilk tür klonlandı

  • ABD'de nesli tükenmekte olan kara ayaklı gelincik klonlandı. Klonlamada 33 yıl önce, öldükten sonra dondurulan "Willa" adlı gelinciğin genleri kullanıldı.

    Bilim insanları ABD'nin nesli tükenen türlerinden olan kara ayaklı gelinciği 30 yıl önce ölen bir hayvandan alınan genlerle klonlamayı başardı. ABD'de nesli tükenme tehlikesi olan türlere yönelik ilk klonlama girişimlerden biri olan Elizabeth Ann adlı bu gelincik aralık ayında dünyaya geldi ve varlığı geçtiğimiz hafta açıklandı.
    ABD Balık ve Vahşi Yaşam Servisi Koordinatörü Pete Gober Associated Press haber ajansına verdiği demeçte Ann'ın kendi gözetimlerinde yetiştirildiğini ve Kolorado'da bir üreme tesisinde neslin devamının getirilmesi için tutulacağını belirtiyor. Yani Ann hiçbir zaman doğaya salınmayacak.

    Nesli tükenmiş güvercin sırada
    Elizabeth Ann, 1988'de ölen ve hücrelerinin dondurularak saklandığı 'Willa' isimli gelincikten klonlandı. The New York Times'a göre, araştırmacılar klonlama işlemiyle siyah ayaklı gelincik popülasyonuna genetik çeşitlilik getirmeyi umuyor. San Diego'daki hayvanat bahçesinde 1.100'den fazla tür dondurulmuş olarak tutuluyor. Gelincikten sonra nesli tükenmiş bir güvercin türünün klonlanması planlanıyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu