YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Eklenme Tarihi: 17 Şubat 2021

Yeşil bir ev hayal değil

  • Evimizde çok daha fazla zaman geçirdiğimiz pandemi süresinde sürdürülebilir bir yaşamın ne kadar önemli olduğunu gördük. Karar vericiler daha büyük adımlar atarken, hepimiz çocuklarımıza daha iyi bir gelecek bırakmak için bazı önlemler alabiliriz.

    Daha yeşil bir yaşam sürmek sürdürülebilirlik için en önemli adımlardan biri. Böylece çocuklarımıza örnek olabilir ve onlara da Yeşil Düş’üncenin önemini uygulamalı olarak anlatabiliriz. Günlük yaşamdaki küçük değişiklikler, gelecek için büyük bir umut doğuruyor. İşte daha yeşil bir ev için aklınızda bulunması gereken önemli ipuçları…

    Ambalajlı ürün alımını azaltın
    Mısır gevrekleri ve atıştırmalıkların ambalajlarının çöpünüzde kapladığı alanı bir düşünün. Her ne kadar ambalaj konusunda geri dönüştürülme çalışmaları artmış olsa da esas olan, kullandığınız ambalaj sayısını en aza indirmek. Taze veya evde üretilmiş yiyecekler sağlığınızı korurken, çöpünüzün miktarını da azaltacak.

    Çöplerinizi ayrıştırın
    ‘Nasıl olsa atılan çöpleri birileri ayrıştırıyor’ diye düşünmeden plastik, kâğıt, cam ve organik çöpleri ayrıştırmaya gayret edin. Böylece geri dönüşüme hız kazandırın.

    Organik çöplerin kıymetini bilin
    Gelişmiş ülkelerde organik çöplerin kompost kutularında gübreye dönüştürülmesi kademeli olarak zorunlu hale getiriliyor. Basit bir kompost kutusu ile evdeki organik çöplerin dönüşümünü sağlayabilirsiniz. Daha ileri teknoloji ile üretilmiş kompost makineleri, atıkların bir gecede dönüşümünü de sağlıyor. Evinize yakın bir yerde geniş bir doğal alan varsa kazacağınız bir çukura organik çöpleri gömmeniz toprağa büyük bir fayda sağlar. Siz de yürüyüş yapmış olursunuz.

    Az eşya az toz az temizlik yarar sağlar
    Evlerde ne kadar çok eşya yüzeyi olursa temizlik ihtiyacı da o kadar artıyor. Daha minimal yaşamanın gezegene faydası sandığınızdan çok daha büyük olabilir. Temizlik malzemesi kullanımını azaltmak için gereksiz eşyaları gerekli olan kişilere ulaştırmanın yollarını bulabilirsiniz.

    Kazaklarınızı ve hırkalarınızı ortaya çıkarın
    Evlerimizin içini kısa kollu giysilerle dolaşabilecek kadar ısıtıyor ve konforun tadını çıkarıyoruz. Bu çok güzel fakat ısınmanın maliyeti sadece ödediğiniz enerji faturaları değil. Yüksek ısıda ince giysilerle yaşamak yerine, daha düşük bir ısıda kalın giysilerle yaşayıp sürdürülebilirliğe sıcak bir katkı sağlayın.

    Kendi yeşil kampanyanızı yapın
    Hele de evde çocuklar varsa tüm bu adımları bir iletişim kampanyası haline getirmek size göre de muhteşem bir fikir değil mi? Sosyal medya paylaşımlarınıza kadar yansıyabilecek yeşil hareketinize bir isim bulun, attığınız adımları paylaşın. Özellikle çocukların bunu bir yaşam biçimi olarak algılamalarını sağlayacak eğlenceli fikirler bulun.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu