YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Eklenme Tarihi: 24 Aralık 2020

Gelin daha sürdürülebilir bir dünya için söz verelim

  • BM Genel Sekreteri António Guterres, 2021’in Uluslararası Meyve ve Sebze Yılı olarak kutlanacağını belirterek; “Gelin bu yılı gıdayı nasıl üretip tükettiğimizi yeniden düşünmek için kullanalım. Gelin ihtiyacı olanların farklı gıdalara erişebileceği ve satın alabileceği, daha sağlıklı, daha dirençli ve sürdürülebilir bir dünya sözü verelim” dedi.

    Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres, 2021’in BM Genel Kurul kararı doğrultusunda ‘Uluslararası Meyve ve Sebze Yılı’ olarak kutlanacağını söyledi. Guterres, “2021’i Meyve ve Sebze Uluslararası Yılı ilan ederek, bu önemli sektöre dikkat çekmeyi, insanların ve çevrenin daha sağlıklı olmasını sağlayacak bir üretim ve tüketim yaklaşımına bütüncül bakış açısı sağlamayı amaçlıyoruz” dedi. Konuyla ilgili bir mesaj yayınlaşan Guterres, meyve ve sebzelerin sağlıklı ve çeşitli beslenmenin ana unsurları olduğunu, insan vücuduna birçok besleyici maddenin girmesine, bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve bir dizi hastalık riskinin azaltılmasına katkıda bulunduğunu söyledi. Guterres, “Ancak, bu çok büyük faydalarına rağmen yeterince meyve ve sebze tüketmiyoruz” dedi.

    Gıda sistemleri çok kırılgan
    Uluslararası Meyve ve Sebze Yılı’nın önemli aşamalarından birinin Gıda Sistemleri Zirvesi olacağını dile getiren António Guterres, “Söz konusu zirvede tüm taraflar, gıda sistemlerini daha kapsayıcı, dirençli ve sürdürülebilir kılmak için çabalarını yoğunlaştırmaya davet edilecek” diye konuştu. 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi'nin gıda sistemlerinin açlıkla mücadele, yoksulluğun sona erdirilmesi ve gezegenimizin korunması için oynadığı rolü vurguladığını hatırlatan Guterres şöyle devam etti: “Ancak çoğalan nüfus, artan şehirleşme, doğal kaynakların azalması, tarım nedeniyle çevrenin kirlenmesi ve tarla kullanımlarındaki değişikliklerle iklim değişikliğinin etkileri, gıda sistemlerimizin ne kadar kırılgan olduğunu ortaya koyuyor.”

    Nasıl tükettiğimizi yeniden düşünelim
    António Guterres, koronavirüsün dünyanın dört bir yanında insanların sağlık ve geçim kaynaklarını etkilemeye devam ettiğini söyledi. Uluslararası topluluğun birlik olup meyve ve sebzeler dahil olmak üzere tüm besleyici gıdaların en kırılgan kesimlere eriştiğinden emin olması ve kimsenin geride bırakılmaması gerektiğini vurgulayan Guterres mesajını şu çağrı ile bitirdi: “Gelin bu uluslararası yılı gıdayı nasıl ürettiğimizi ve tükettiğimizi yeniden düşünmek için kullanalım. Gelin gıda sistemlerimizi yeniden inceleyelim ve ihtiyacı olanların farklı gıdalara erişebileceği ve satın alabileceği daha sağlıklı, daha dirençli ve sürdürülebilir bir dünya sözü verelim.”

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu