YUKARI

Ekosistemler

Eklenme Tarihi: 18 Kasım 2020

İklim kriziyle köpek balıklı mücadele

  • Bilim insanlarına göre dünyanın içinde bulunduğu iklim kriziyle mücadelede köpek balıklarının önemli bir rolü var. Araştırmalar köpek balıklarını denizde bırakmanın atmosferdeki karbondioksit miktarını azalttığını ortaya koydu.

    Uluslararası bir araştırma ekibi, büyük balıkları denizde bırakmanın, dünya atmosferine salınan karbondioksit miktarını azalttığını keşfetti. Araştırmacılar, köpek balıkları gibi iri deniz hayvanlarının öldüklerinde yavaşça denizin dibine battığını ve içerdikleri karbonun çoğunu binlerce hatta milyonlarca yıl boyunca buralarda depoladığını belirtti. Ancak Daily Express’in haberine göre bu süreç, endüstriyel balıkçılık nedeniyle endişe verici biçimde sekteye uğruyor.

    Tek bir balığın bile önemi var
    Montpellier Üniversitesi'nden doktora öğrencisi ve çalışmanın başyazarı Gael Mariani, “Bir balık yakalandığında, depoladığı karbon birkaç gün sonra kısmen karbondiyokside dönüşür ve atmosfere salınır” dedi. Araştırmaya göre okyanus balıkçılığı, 1950'den beri en az 730 milyon metrik ton karbondioksidi atmosfere bıraktı. Avustralya'daki James Cook Üniversitesi'nden, makalenin yazarları Profesör David Mouillot da saptadıkları karbon ayak izinin önceki tahminlerden yüzde 25 daha fazla olduğunu söyledi.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu