YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Eklenme Tarihi: 15 Ekim 2020

Erken uyarı sistemi hayat kurtarır

  • Dünya Meteoroloji Örgütü ve BM alt kuruluşlarının hazırladığı 2020 İklim Hizmetlerinin Durumu raporu, dünyada her üç kişiden birinin erken uyarı sistemleriyle yeterince korunmadığını ortaya koydu.

    Dünya Meteoroloji Örgütü’nün de (DMÖ) aralarında bulunduğu bazı Birleşmiş Milletler (BM) alt kuruluşları 13 Ekim Uluslararası Afetlerin Azaltılması Günü dolayısıyla ortak bir rapor yayınladı. Buna göre; iklim değişikliğinin sonucu olarak aşırı hava ve iklim olaylarının sıklığı, yoğunluğu ve şiddeti arttı. Bu durum, savunmasız toplulukların orantısız şekilde büyük darbe yemesine yol açtı. Dünyada son 50 yılda hava, iklim ve su kaynaklı 11 binden fazla doğal afet yaşanırken, 2 milyon kişi yaşamını yitirdi. 3.6 trilyon dolarlık ekonomik kayıp yaşandı. Bu dönemde her bir afet için kaydedilen ölü sayısı ortalama üçte bir oranında düşerken, kaydedilen afet sayısı 5, ekonomik kayıplar ise 7 kat arttı.

    2018’de 108 milyon kişiye insani yardım
    Anadolu Ajansı'nın (AA) 2020 İklim Hizmetlerinin Durumu raporuna dayanarak yaptığı habere göre; dünyada her üç kişiden biri erken uyarı sistemleriyle yeterince korunmuyor. Küresel çapta 2018'de yaklaşık 108 milyon kişi fırtına, sel, kuraklık ve orman yangınları nedeniyle uluslararası insani yardım sisteminden yardıma ihtiyaç duydu. BM, 2030 yılına kadar bu rakamın yılda 20 milyar dolar maliyetle yüzde 50 artabileceği tahmininde bulundu. DMÖ Genel Sekreteri Petteri Taalas, rapora ilişkin yaptığı açıklamada, “Erken uyarı sistemleri (EWS), afet riskinin etkin şekilde azaltılması ve iklim değişikliğine uyum için bir ön koşul oluşturuyor” dedi.

    Hazırlıklı olmak birçok hayat kurtarır
    Petteri Taalas, doğru zaman ve yerde hazırlıklı olmanın birçok hayatı kurtarabileceğini, geçim kaynaklarının da bu şekilde korunabileceğine işaret etti. Koronavirüs salgınının büyük çaplı uluslararası sağlık ve ekonomik krize yol açtığına dikkat çeken Taalas, iklim değişikliğinin ise gelecek yüzyıllarda insan yaşamı, ekosistemler, ekonomiler ve toplumlar için artan bir tehdit oluşturmaya devam edeceği uyarısında bulundu.

    Kuraklık gelecek 10 yılın tehdidi
    BM Afet Riski Azaltma Ofisi’nin (UNISDR) açıkladığı farklı bir raporda ise, son 20 yılda doğal afetlerde dramatik bir artış olduğu kaydedildi. Raporda, 1980-1999'da 4 binin biraz üzerinde olan doğal felaketlerin, 2000-2019'da 7348'e yükseldiği belirtildi. Asya’nın
    doğal afetlerden en kötü etkilenen kıta olduğu aktarılan raporda, sıcak hava dalgalarının ve kuraklığın gelecek 10 yılda büyük tehdit oluşturacağı uyarısında bulunuldu. Raporda, 2000-2019'da gerçekleşen 7348 doğal afetin 1.23 milyon kişinin yaşamına mal olduğu, 4.2 milyar insanı etkilediği ve yaklaşık 2.97 trilyon dolar küresel ekonomik kaybın gerçekleştiği kaydedildi.

    En fazla doğal afet Asya’da
    1980 ile 1999 arasında gerçekleşen 4212 doğal afetin yaklaşık 1.19 milyon can aldığı, 3.25 milyar insanı etkilediği ve yaklaşık 1.63 trilyon dolarlık ekonomik kayıpla sonuçlandığı belirtildi. Raporda, son 20 yılda Çin'de 577, ABD'de 467, Hindistan'da 321, Filipinler'de 304 ve Endonezya'da 278 afet meydana geldiği bilgisine yer verildi. En büyük doğal afetin 8'i ise Asya'da gerçekleşti.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu