YUKARI

İklim Değişikliği

Eklenme Tarihi: 15 Eylül 2020

Emisyonlar azaltılmalı!

  • Bilim insanları, artan sera gazları ve küresel emisyonun yükselmeye devam etmesi halinde, dünyanın daha büyük doğal afetlerle karşı karşıya kalacağını vurguluyor.

    Küresel iklim değişikliğinin sonucu olarak dünya genelinde yaşanan doğal afetler, ani sıcaklık değişimi ve yangınlar hayatı tehlikeye atıyor. Dünya genelinde iklim değişikliği sebebiyle son haftalarda yaşanan onlarca yangın ve sel felaketi yaşamı olumsuz etkiliyor. Bilim insanları, artan sera gazları ve küresel emisyonun yükselmeye devam etmesi halinde, dünyanın daha büyük doğal afetlerle karşı karşıya kalacağını belirtiyor. IHA hazırladığı haberde, farklı uzmanların görüşlerini bir araya getirdi.

    Değişim insan kaynaklı
    İsviçre ETH Zurich Üniversitesi İklim Uzmanı Sonia Seneviratne, iklim değişikliğinin insan kaynaklı olmadan yaşanmasının imkânsız olduğunu açıkladı. Seneviratne, “Bilim insanları yıllardır iklim değişikliğinden kaynaklı olarak gerçekleşen fırtınaları ve ısı dalgalarına karşı dikkatli olmamız için bizi uyardı. Ancak bu durum artık değişiyor. Halen yeni sayılan Olay İlişkilendirme Bilimi’nde gerçekleşen gelişmeler sayesinde araştırmacılar, yaşanan olaylarda iklim değişikliğinin ne kadar rol oynadığını hesaplayabiliyor” diye konuştu.

    İklim değişimi ısı dalgalarını etkiliyor
    Yürütülen araştırmalardan elde edilen sonuçlar, dünya genelinde yaşanan ısı dalgalanmalarının, hissedilen ısı artışındaki en büyük kanıt olduğunu gösteriyor. Bilim insanları bu yıl karşılaşılan Sibirya'daki rekor sıcaklar, ormanları kurutan yüksek ısı dalgaları ve Rus tundralarının bataklığa dönmesi gibi olayların en büyük sebebinin iklim değişikliği olabileceğini söylüyor. Oxford Üniversitesi’nde iklim uzmanı olan ve yürütülen Olay İlişkilendirme Bilimi'ne destek veren Friederike Otto, “Eğer ısı dalgalarına gelirsek, iklim değişimi bu konu hakkında en büyük etkendir” ifadesini kullandı.

    California 54.4 dereceyi gördü
    ABD'nin Batı sahillerini geçen ay vuran ısı dalgasının ardından, California'nın Mojave Çölü’nde bulunan Ölüm Vadisi, deniz seviyesinin altında olmasına rağmen 54.4 derece sıcaklığı görmüştü ve dünya yeni bir rekora şahit olmuştu. Haftalar sonra Los Angeles yakınlarındaki kavrulan bölgede Pazar günü 49 derece sıcaklığın ölçülmesinin ardından yeni bir rekora imza atıldı. California Üniversitesi İklim Uzmanı Daniel Swain yaptığı açıklamada, “İklim değişiminin, tarihi mevsim modeli üzerinde büyük bir etkisi yok. Ancak çoğu zaman mevsimlerin etkisini artırıyor” dedi.

    Emisyonlar bir an önce azaltılmalı
    İngiltere'nin batısında yer alan Bristol Üniversitesi araştırmacıları tarafından geçen ay yayınlanan çalışmaya göre; bir an önce emisyonların kesilmemesi halinde yağmur ve kasırganın Karayipler'i vurma ihtimalinin normalden beş kat daha fazla olduğu bildirilmişti. Laura Kasırgası, ABD'nin Meksika eyaletinde bulunan Gulf bölgesindeki sıcak sular yüzünden güçlenerek kategori 4 derecesinde, saatte 240 kilometre hızla Louisiana eyaletinin sahillerini vurmuştu. Laura Kasırgası'nın şu ana kadar eyaleti vuran en büyük kasırga olduğu açıklanmıştı.

    Hortumlar, yağmurlar ve ötesi…
    İklim değişikliği ile bağlantılı olarak Hint Okyanusu'nun yüzeyinde karşılaşılan yüksek ısı artışı, Mayıs ayında Amphan Hortumu'nu kategori 5 seviyesine çıkararak 18 saat sonra Hindistan'ın batısında bulunan Bengal'i vurmuştu. Bilim insanları tarafından, okyanus ısısında görülen yükselmelerin, Çin'de bu yaz yaşanan kesintisiz yağmurların ve son 30 yılın en zorlayıcı sellerinin en büyük etkeni olabileceği açıklanmıştı.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu