YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Eklenme Tarihi: 01 Eylül 2020

Gelecek yosunda

  • Sürdürülebilir yaşamla ilgili kaygılar nedeniyle gezegendeki pek çok kaynak yeniden değerlendiriliyor. Avrupa ve Kuzey Amerika’da 6 milyar dolar yatırım değerine ulaşan deniz yosununun gelecekte gıda ve yakıt kaynağı olabileceği düşünülüyor.

    İnsanoğlunun sürdürülebilir yaşamla ilgili kaygıları gezegendeki pek çok kaynağın yeniden değerlendirilmesini sağlıyor. Son yıllarda Avrupa ve Kuzey Amerika’da yaygınlaşan deniz yosunu çiftlikleri de bu çalışmalar arasında. Bu alanda yatırım yapan şirketlerin değerinin toplam 6 milyar dolara ulaştığı belirtiliyor. Deniz yosununun gelecek için bir gıda ve yakıt kaynağı olabileceği düşünülüyor.

    Plastiğin hammaddesi de olabilir

    BBC’nin haberine göre; Norveç ile İzlanda arasında yer alan Faroe Adaları kıyıları, Ocean Rainforest (Okyanus Yağmur Ormanları) adlı yosun üreticisi şirkete ev sahipliği yapıyor. Şirketin müdürü Olavur Gregarsen, bu kıyılarda gerili yüzlerce ağ üzerinde deniz yosunu yetiştirdiklerini söylüyor. Hasat alanında 50 bin metre uzunluğunda örülü ağlar bulunduğunu dile getiren Gregarsen, ana gövde suyun 10 metre altında olduğundan yosunların dalgalardan etkilenmediğini belirtiyor. Danimarka'ya ait bu bölgede su sıcaklığının 6-11 derece olduğunu dile getiren Gregarsen, derin ve besin bakımından zengin bu suların yosun yetiştirmeye müsait olduğunu vurguluyor. Son yıllarda gıda ve diğer sektörlerde talep artışı nedeniyle Avrupa ve Kuzey Amerika'da pek çok yosun çiftliği kurulduğunu kaydeden Gregarsen, yosunun gıda kaynağı olarak kullanılabileceğini ve ambalajda petrole dayalı plastiğin yerini alabileceğini söylüyor.

    Karbon salımını azaltıcı etkisi var

    Habere göre; bilim insanları deniz yosununun, iklim değişikliği ile mücadelede ve karbon salımını azaltmada etkili olabileceğini söylüyor. Çünkü deniz yosunları güneşten aldıkları enerji ve denizden aldıkları besin ve karbondioksitle büyüyor. Ocean Rainforest şirketi, California'da da bir yosun çiftliği kurmak için bir süre önce ABD Enerji Bakanlığı’ndan para yardımı almış. Geleceğin bitkisel yakıtlarının (biyoyakıt) üretimi bakımından yosun endüstrisinin geliştirilmesi konusuna burada ilgi büyük.

    Her alanda kullanılabiliyor

    Çiftliklerde toplanan deniz yosununun hızla işlenmesi gerekiyor. Adalardaki küçük Kaldbak köyünde kurulu fabrikada makineler yosunu temizliyor. Bir kısmı kurutulup gıda üreticilerine gönderiliyor. Geri kalanı ise fermente edilip hayvan yemi üreticilerine aktarılıyor. Çiftliklerde yetiştirilen yosunun büyük kısmı gıda üretiminde kullanılırken, hidrokolloit içeren yosun özü de kozmetik, ilaç, diş macunu, evde beslenen hayvan yeminde kullanılıyor. Bu madde, katıldığı ürünlere jelimsi ve koyulaştırıcı özellik sağlıyor.

    Diğer şirketler ise yosunun tekstilde ve doğada çözülebilir ambalaj ürünlerinde plastiğe alternatif olarak kullanımı üzerinde çalışıyor; pipetler, su şişeleri vb.

    10 yılda iki katı büyüme

    Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre; yosun üretimi 2005-2015 yılları arasında ikiye katlanarak yıllık 30 milyon tonu aştı. Bu sektörün dünya çapında 6 milyar dolar değere sahip olduğu belirtiliyor. Ancak üretimin büyük kısmı hâlâ Asya'da geleneksel emek-yoğun yöntemlerle gerçekleştiriliyor.






Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu