YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Eklenme Tarihi: 09 Ocak 2019

10 adımda bilgisayarınızda enerji tasarrufu yapın

  • Bilgisayarda enerji tasarrufu yapmanızı sağlayacak on öneriyi Enerji Tasarrufu Haftası için derledik.  

    İş hayatımızın olmazsa olmazı bilgisayarları biraz daha dikkatli kullanarak enerji tasarrufu yapabileceğimizi biliyor musunuz? Bilgisayarda enerji tasarrufu yapmanızı sağlayacak on öneriyi Enerji Tasarrufu Haftası için derledik.

    1.     Monitörünüzün çok mu parlak?

     
    Monitörünüz ne kadar parlaksa, bilgisayarınız o kadar çok enerji kullanır. Monitörünüzün parlaklığını, gözleriniz ışığa karşı daha duyarlı olacağından karanlık bir odadayken azaltabilirsiniz. Daha loş bir görüntü, göz yorgunluğunun azalmasını da sağlar.
     

    2.     Ekran koruyucu gerekli mi?

    Ekran koruyucular, enerji tasarrufu sağlamaz. Aslında, grafik açısından zengin ekran koruyucular, bilgisayarın iki kat daha fazla enerji harcamasına neden olabilir ve bilgisayarın uyku moduna geçmesini engelleyebilir. EPA’ya (Çevre Koruma Ajansı) göre, ekran koruyucusunu kapatarak enerji maliyetlerinde yılda 25-75 Dolar tasarruf sağlayabilirsiniz.
       

    3.     Enerji tasarrufu modu “açık”

    Monitörünüzü, bilgisayarınız 20 dakika boyunca çalışmazsa ve sabit diskinizi, bilgisayarınız 30 dakika boyunca çalışmazsa, enerji tasarrufu moduna geçecek şekilde ayarlayabilirsiniz. Bu ayarları değiştirerek, bilgisayarınızı kullanmadığınız zamanlarda bilgisayarınızın çektiği elektriğin azaltılmasını sağlayabilirsiniz.
     

    4.     Bilgisayarı uyutmayın, kapatın

    İki saatten daha uzun bir süre bilgisayarınızı kullanmayacaksanız, bilgisayarınızı kapatın. Kapatmazsanız bilgisayarınız ortalama 100 watt tüketir. Alternatif olarak, bilgisayarınızı bekleme moduna geçirebilirsiniz. Genel kanının aksine, bilgisayarın uygun şekilde kullanımı açısından, gün içinde bilgisayarı kapatıp yeniden açmak doğru bir harekettir.  
     

    5.     Hatta fişini de çekin

    Evde kullanılan elektronik aletler söz konusu olduğunda, aletler kapalıyken tüketilen elektrik, evde harcanan toplam elektriğin yüzde 10’una kadar çıkabilir. Elektrikli aletlerin fişini çekerek, elektrik faturanızı azaltabilir ve çevreyi koruyabilirsiniz. Kolay bir seçenek olarak, birden çok elektronik aleti çoklu prize bağlayıp sadece çoklu prizin fişini de çekebilirsiniz.
     

    6.     Şarj aletlerinizi fişten çekin

    Şarj olduktan sonra dizüstü bilgisayarınızın, tablet bilgisayarınızın veya cep telefonlarınızın şarj aletlerini fişten çekin. Çünkü bu şarj cihazları, bilgisayarınızı şarj etmeseler de, elektriğe bağlı kaldıkları sürece enerji tüketmeye devam ederler. 
     

    7.     Bilgisayarınızdaki kullanılmayan programları kapatın

    Arka planda çalışan programlar daha fazla enerji harcar. Bu programları kapatarak hem daha az enerji tüketebilir hem de bilgisayarınızın aşırı yorulmasını engelleyebilirsiniz.
     

    8.     LCD monitör kullanın

    LCD monitörler, açık moddayken geleneksel CRT monitörlerine göre ortalama yüzde 50-70 daha az enerji kullanır. Günde sekiz saat çalışırsa, eşit boyutta bir CRT yerine LCD seçildiğinde tasarruf edilen enerji, yılda 100 kilowatt’tan fazla olabilir.
     

    9.     Eski bilgisayarları geri dönüştürün

    Belki doğrudan sizin enerji tüketiminizi etkilemeyebilir ama elektronik cihazların geri dönüşümü, doğal kaynakların verimli kullanılması anlamında önemli bir fark yaratıyor. Üstelik geri dönüşümle, elektronik cihazlardaki tehlikeli metallerin doğaya karışması da engelleniyor. Bu nedenle bilgisayarlarınızı mutlaka geri dönüştürün.
     

    10. Doğa dostu ürünler alın

    Bilgisayar satın alırken enerjiyi verimli kullanan aksamları belirten ENERGY STAR® etiketini arayın. ENERGY STAR® etiketi bulunan bilgisayarlar, 15 watt veya altında enerji kullanan uyku moduna geçiş yapar. Bu da, enerji yönetimi özellikleri olmayan bir bilgisayara göre yaklaşık yüzde 70 daha az elektrik anlamına gelir.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu